Boliden bäst på jämställdhet

2013-10-14 14:49 Elisabeth Vene  

Slitet med jämställdheten kan löna sig. Metallföretaget Boliden får Industrins Jämställdhetspris 2013.<br>- Priset är ett viktigt erkännande och det sporrar oss att bli ännu bättre, säger Lennart Evrell, vd och koncernchef.

Några av de mätbara resultaten av företagets jämställdhetsarbete är att andelen kvinnor inom prospektering har ökat från 10 till 28 procent mellan 2005 och 2012. På Boliden Gruvors teknikavdelning har andelen kvinnor ökat från 16 till 22 procent under samma period. Hälften av truckförarna i Aitikgruvan är kvinnor.

Lönekartläggningar, jämställdhetsplaner på alla enheter, återkommande utbildningsdagar och särskilda karriärnätverk för kvinnor är några exempel på hur jämställdhetsarbetet har bedrivits.

Bolidens vd och koncernchef Lennart Evrell är stolt och glad över utmärkelsen.

- Boliden har, i nära samarbete med facken, under många år arbetat målmedvetet med företagskulturen för att s kapa säkra jobb, höga miljöprestanda och sunt ledarskap. För att attrahera högsta tänkbara kompetens har vi arbetat för att skapa en kultur där kvinnor och män kan utvecklas och trivas. Vi har långt kvar men priset är ett viktigt erkännande och det sporrar oss att bli ännu bättre, säger Lennart Evrell i ett pressmeddelande.

Industrins jämställdhetspris instiftades förra året av står parterna i Industrirådet. Då var vinnaren Indexator.

Priset delades ut under Industridagen i Göteborg på måndagen av näringsminister Annie Lööf.

Juryns motivering

”Ett företag inom en av våra viktigaste basindustrier har genom medvetna satsningar fått kvinnor att bli bergarbetare och har ett smältverk med en majoritet kvinnor i ledningen. Det här är företaget som befordrar personal under deras föräldraledighet och tidigt tryckte på betydelsen av pappaledighet. Företaget spränger därmed inte bara berg, utan också många fördomar om gruvbranschen. Industrins jämställdhetspris 2013 går till Boliden.”

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö