Avsaknad av skydd bakom operatörs död

2018-03-09 00:00  
Vid arbetsdagens slut städas golvytan inne i hisschaktet. Golvet sopas och spolas av. Hisskorgen var i drift när operatören städade den 24 februari 2014. Han klämdes ihjäl mot marken under hisskorgen. Foto: Polisen

FÄLLD. Det föreslagna skyddet installerades inte och en operatör dog. Nordic Recycling medger arbetsmiljöbrott och yrkandet om företagsbot på 900 000 kronor.

En operatör på Nordic Recycling AB i Hovmantorp befann sig den 24 februari 2014 under ett lyftplan i en av oxidationsprocessorerna, som sönderdelar och tvättar gamla lysrör i olika material. Operatören skulle städa utrymmet under liften på processorn, vilket vanligtvis görs vid arbetsdagens slut. Operatören hamnade under processorns lyftplan och klämdes ihjäl mellan lyftplanet och golvet.

Åklagaren: Det är utrett att en person i ledande ställning på företaget inte har säkerställt att oxidationsprocessorns lyftanordning eller hiss varit försedd med skyddsanordningar som skulle ha förhindrat tillträde till utrymmet under hissen under gång. När processorn byggdes föreslogs ett förseglingsskydd i form av en ljusbom på lyftanordningen. Bolaget installerade inte skyddet. Bolaget hade inte heller riskbedömt själva lyftanordningen och det fanns inga instruktioner för hur städningen skulle ha utförts på ett säkert sätt. Om bolaget hade säkerställt att det funnits ett tillräckligt skydd hade operatörens dödsfall med hög grad av sannolikhet kunnat undvikas. Åklagaren yrkade på 900 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Medger ansvar för arbetsmiljöbrott och yrkandet om företagsbot.

Tingsrätten: Delar åklagarens bedömning att ansvarig företrädare för bolaget av oaktsamhet orsakat operatörens död och gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det har skett genom att riskerna av arbetet vid lyftanordningen inte bedömts. Inte heller har det funnits arbets- och säkerhetsinstruktioner som tydligt utvisar hur städningen ska göras vid lyftanordningen. Bolaget hade inte heller försett anläggningen med skyddsanordningar.

Domslut: Nordic Recycling ska betala 900 000 kronor i företagsbot. Nordic Recycling har medgett yrkandet om företagsbot.

Deldomen har inte överklagats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen