Att verka utan att synas

2022-04-01 14:59 Nina van den Brink  
”En gång tog jag upp att några mattor veckade sig, och det var risk att vi skulle snubbla på dem. Då diskuterade vi hur vi kunde lösa det.”

Det är förmodligen ett av världens äldsta yrken. Ofta utfört av kvinnor. Nödvändiga. Läs Nina van den Brinks stora reportage om städarna - ett osynligt yrke.

Hon börjar med kaffemaskinerna. Kaffesumpen ska tömmas, mjölken fyllas på, maskinen och kranarna torkas av. Om det är måndag ska även kaffemaskinens mjölkbehållare diskas. Inga N har samma rutiner varje dag på sitt jobb, med några smärre variationer över veckan. Hon tömmer diskmaskinen och fyller den igen med disken som blivit kvar från kvällen före. Koppar och glas staplas snyggt. Servetter fylls på och Inga lägger dem sicksack i ett färgstyrt mönster. 

Köket och kaffekoppen är den första anhalten för många av tjänstemännen när de börjar droppa in på sin arbetsplats framåt åtta, och kaffestationen bör vara klar först. 

Inga N, som föredrar att inte trycka sitt efternamn i tidningen, även om det inte är hemligt, är 34 år och kommer från Litauen. Hon har en universitetsutbildning i offentlig förvaltning, men när det inte gick att hitta jobb i hemlandet flyttade hon för tolv år sedan till Danmark, där hon fick arbete som hotellstäderska. Villkoren var dåliga. Hon förväntades städa mellan tre och fyra rum i timmen och fick inget betalt för den tid då hon förberedde redskapen i städrummet, eller under förflyttningarna i korridorer och trappor. Efter en tid hittade hon ett städjobb på ett miniatyrmuseum, och därefter på utrikesdepartementet. För tio år sedan flyttade hon till Sverige. 

Sedan två år ansvarar hon för städningen på två våningar hos ett företag i Vasakronans fastighet vid Brunkebergs Torg. En manlig kollega ansvarar för den tredje våningen, samt planet där Vasakronan huserar. Inga N är anställd av Coor, ett internationellt serviceföretag som är ett av de största på lokalvård i Sverige. Tidigare arbetade hon direkt för Vasakronan. Klockan fyra varje vardagsmorgon ringer alarmet hemma i Åkersberga, där hon bor med sin make och fyraårige son. Det tar henne en timme att åka med Roslagsbanan och tunnelbanan till jobbet där hon börjar sitt pass klockan sex.  

Hon går runt mellan mötesrummen och kontorsmodulerna och kontrollerar att allt är rent. En andra manlig kollega har städat alla rummen kvällen före, men de gånger det pågår kvällsarbete och möten förblir rummen ostädade och då är det Ingas uppgift att göra rent på morgonen. Till städningen använder hon bara vatten, i städskrubben står en stor trycktub med ultrarent vatten och hon byter det dagligen i sina sprayflaskor. Hon visar sina fina händer. Vattnet använder hon till både bord och golv, och problemen med torra händer, som hon fick av de starka rengöringsmedlen på tidigare arbetsplatser, är borta.  

Hon rör sig energiskt från rum till rum, mellan våningarna, upp och ner, fram och tillbaka, uppemot tjugotusen steg per dag, uppmätta med stegräknare. Hon är klädd i svarta arbetskläder, Coors t-shirt med namnbricka och svarta arbetsbyxor med praktiska fickor. På vägen snyggar hon till, kuddarna puffas upp i sofforna och hon ler och hälsar på tjänstemännen som en efter en anländer till kontoret. En bit skräp på mattan plockar hon upp i farten och slänger i en papperskorg. Hon drar snabbt med trasan över en kant som ser matt ut, spanar efter fläckar på bord och torkar av dem. Trasor och moppar tvättar hon dagligen i en tvättmaskin. 

I och med coronapandemin har den synliga delen av Inga N:s arbete blivit viktigare. Hennes närvaro med trasa och mopp skänker trygghet, en vetskap om att ytorna hålls rena. Det är också Inga N som ser till att flaskor med handdesinfektion finns utplacerade lite överallt. 

Det är ett ombonat kontor, i snyggt inredda  lokaler med bokhyllor och sittgrupper som pryds av originella föremål, en stor hand i gips, en byst, ett spel, ting som signalerar kreativitet och skapar en inspirerande miljö för tjänstemännen. För städarna däremot är det dammsamlare som måste plockas ned och torkas med trasa ett och ett. Varje vecka. Inga N eller någon av hennes kolleger får hämta ut en trappstege för att nå upp till de övre hyllorna.  

Hennes jobb är värdinnans lika mycket som städarens. Hon ska skapa trivsel och ordning. Hon dammsuger mattorna så att de blir fluffiga och torkar av golven och trapporna med en mopp. Varje morgon sopar hon soffan under trappan eftersom grus kan ha fallit ned. 

Samtidigt som lokalen börjar fyllas tar hon sin kaffepaus, och äter en burk yoghurt till frukost. Sedan hämtar hon sin städvagn och börjar städa toaletterna. Det är enda gången hon använder kraftigare, men miljömärkta och växtbaserade, rengöringsmedel. Både Coor och Vasakronan lägger vikt vid att vara miljövänliga. 

Inga N har gjort en städresa som hela tiden har gjort hennes arbete lättare. När hon började som hotellstäderska fick hon snabbt ont i ryggen efter långa dagar böjd över King Size-sängar som skulle bäddas. Det är de återkommande momenten som blir till en riskfaktor i längden. Förslitningsskador uppstår även för små ansträngningar när de upprepas kontinuerligt. Det är därför bra att variera arbetsuppgifterna mellan arbetsdagarna. Inga upprepar flera av sina arbetsuppgifter varje dag, vilket skulle kunna vara en riskfaktor. Men i gengäld är varje arbetsdag full av varierande moment av helt skild natur och hon jobbar sällan länge i en position innan hon byter till nästa. 

I sitt arbete har hon redskap anpassade för varje moment. De större borden torkar hon med en bordsmopp, med kort skaft, i stället för trasa, och kan på det viset behålla en upprätt position. Golvmoppen har ett teleskopskaft och hon visar hur det kan skjutas ihop och ställas in i exakt den höjd som krävs. Städare är olika långa, men längden ska också anpassas efter arbetsuppgiften. 

Städarna får regelbundet utbildningar för redskap och rätt ergonomi, men den saken hade Inga N redan listat ut:  

Utbildningarna finns tillgängliga på en app så att den som missat ett kurstillfälle kan titta på dem vid behov. Inga N känner också att hon när som helst kan ringa sin arbetsledare och be om råd om någon ny situation skulle uppstå. Varje månad håller arbetsledaren och avdelningschefen möten med städarna och lyssnar på vad de har att säga om sin säkerhet på jobbet. 

Hon lyfter sällan tungt. Mjölken kör hon på en serveringsvagn, de få rengöringsmedlen och förbrukningsmaterial på en lätt städvagn. När inte hissen räcker till finns en lift infälld i marmorgolvet. Efter lunch kommer en fjärde kollega till arbetet och de brukar hjälpas åt att bära tunga leveranser av toalettpapper och hushållspapper och liknande förbrukningsmaterial in i städförrådet. En gång i veckan kör hon en bonapparat som rengör golven grundligt. För detta har hon särskilda skor med stålhätta som skyddar tårna från att komma i kläm under maskinen.  

Tyngst är arbetet när det är mycket folk på plats. Då kan det  ibland bli besvärligt att stå länge böjd vid diskmaskinerna för att tömma och fylla disken. Under coronapandemin har det inte hänt alltför ofta. 

Däremot har Inga N svårt att se att någon utbildning eller något redskap skulle kunna motverka de felaktiga arbetsställningarna i hotellrummen. Det går knappast att bädda så stora sängar utan att böja sig.  

I fastigheten på Malmskillnadsgatan har hon i stället fått något som verkar bli alltmer ovanligt, en sammanhållen heltidstjänst, med möjlighet till raster och ordentliga lunchpauser.  

När arbetsdagen är slut klockan 15 sätter sig Inga N på tunnelbanan och pendeltåget och en timme senare hämtar hon sin fyraårige son på förskolan. 

 

 

 

 

 

”Jag har skurat nog många golv”

Nina van den Brink  kommer ut med en biografi i april om Maja Ekelöf. Maja Ekelöf blev Sveriges mest kända städerska, och en av landets mest omskrivna kulturpersonligheter, när hon 1970 gav ut sin bok ”Rapport från en skurhink”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kommer mera

I Arbetarskydds städserie:

Göran Greiders recension av Nina van den Brinks biografi om Maja Ekelöf.

Vad säger arbetsgivarna?

Skyddsombudets bästa arbetsmiljötips för lokalvården.

Könsskillnaderna i städbranschen.

Nina van den Brink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö