Arbetsskador får fack att hota med ILO-anmälan

2021-01-14 17:08 Calle von Scheele  

Fackförbundet Forena vill anmäla Sverige till ILO och har skrivit till samtliga förbund i LO, TCO och Saco för att samla stöd för sitt krav. Skälet är att så få arbetsskadade får livränta.

I går meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som Arbetarskydd berättade, att arbetsskadeförsäkringen ska ses över i ett uttalande till Arbetarskydd.

Men beskedet har inte stoppat TCO-förbundet Forenas arbete för en förbättring av arbetsskadeförsäkringen. Samma dag som ministern gav sitt besked skickade Forena brevet till samtliga andra förbund i landets tre centralorganisationer och begärde stöd för en anmälan av Sverige till FN:s arbetslivsorgan ILO.

Läs mer: Försäkringen som inte fungerar

Forena anser att landet bryter mot ILO-konvention 121.

– Vi hoppas att samtliga organisationer åter tar tag i frågan om en anmälan, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på förbundet.

Trots att över hundra personer skadas på jobbet varje dag har antalet som får livränta från arbetsskadeförsäkringen sjunkit kraftigt. På femton år har antalet minskat med nära 90 procent. År 2009 fick över 7 000 personer livränta, år 2019 var antalet endast 950.

Detta är bakgrunden till Forenas initiativ, men innan en anmälan görs till ILO brukar missnöjda fack vända sig till landets regering med sina klagomål. För tre år sedan skrev LO, TCO och Saco till regeringen i frågan. Regeringen svarade i augusti 2018 att Sverige efterlever ILO-konventionen.

– Sedan dess har det inte hänt så mycket mer. Därför vill vi aktualisera frågan.  säger Håkan Svärdman.

Läs mer: Arbetsskadeförsäkringen – ett gigantiskt svek

Enligt de uttalande som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi gjorde i onsdagens Arbetarskydd svarar arbetsskadeförsäkringen inte på ett bra sätt mot de risker som finns i arbetslivet och ska därför ses över.

− Människor som genom sitt arbete slitit ut sina kroppar ska få det skydd de förtjänar, konstaterade ministern.

Ett uttalande är i sig inte tillräckligt för att stoppa förberedelserna för en ILO-anmälan, men innan den är inlämnad har regeringen möjlighet att åtgärda bristerna i försäkringen, enligt Håkan Svärdman.

– Det är alldeles utmärkt om regeringen agerar, säger han.

Den måste sjösätta förändringar, till exempel ändra Försäkringskassans rutiner när det gäller prövning av arbetsskador och livränta.

– Det räcker inte med att ha ambitionerna.

Forena har tagit fram en larmrapport, ”Försäkringen som försvann”, som visar på bristerna. Av de omkring 48 000 arbetstagare som skadas på jobbet varje år får endast 2 procent livränta.

Forena förde genom Håkan Svärdman fram hotet om en ILO-anmälan redan i december förra året då försäkringens brister klargjordes i en debattartikel i Arbetarskydd.

Läs mer om Forenas larmrapport och fackets krav.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö