Arbetsskademiljarder ger klirr i statskassan

2010-11-18 06:30 Mattias Davidsson  
Arbetsskadeförsäkringens utgifter och inkomster i miljoner.

Varsågod, finansminister Anders Borg, här har du 23 arbetsskademiljarder till statskassan. Men experterna dömer ut hela systemet med arbetsskadeförsäkringen - bara en skärva går till de arbetsskadade.

<p>Sveriges äldsta socialförsäkring, arbetsskadeförsäkringen, har blivit orättvis, ojämlik och oförutsägbar.</p> <p>- Vi har nått vägs ände, säger professor Bengt Järvholm i Umeå. </p> <p>Han är bara en av flera tongivande kritiker som tycker att det räcker nu. Under ett seminarium på LO i Stockholm underkände Bengt Järvholm försäkringen. </p> <p>- Arbetsskadeförsäkringen fungerar inte moraliskt och etiskt. Besluten är varken förutsebara eller rimliga i allmänhetens ögon. Försäkringen fungerar inte heller preventivt.</p> <p>I augusti skrev han och kollegan Kjell Torén en debattartikel i Dagens Nyheter om saken. Nästa vecka, den 9 november, bjuder Afa Försäkring in till seminarium på temat "Dags för en ny arbetsskadeförsäkring".</p> <p>Det är också titeln på en bok av nationalekonomerna Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö, båda vid Institutet för social forskning i Stockholm. De angrep försäkringen redan 2008. </p> <p>Arbetsskadorna kostar mycket pengar. Enligt beräkningar handlar det om mellan 2,6 och 3,8 procent av bruttonationalprodukten i EU15-länderna. Överfört på Sveriges betyder det i runda tal 100 miljarder kronor per år, oräknat det mänskliga lidandet.</p> <p>Men i år betalar Försäkringskassan bara ut 4,25 miljarder kronor till den lilla skara som tagit sig igenom nålsögat och fått en skada erkänd. </p> <p>Men arbetsgivarna har ingen känsla av att komma billigt undan. Svenskt Näringsliv anser att arbetsskadeförsäkringen är överfinansierad. 2010 betalar arbetsgivarna 8,25 miljarder kronor. Det finns alltså utrymme att sänka arbetsgivaravgiften, anser de.</p> <p>Under 2000-talet har antalet anmälda arbetssjukdomar sjunkit dramatiskt. Mellan 2003 och 2008 halverades antalet anmälda sjukdomar från över 20 000 till 10 800. </p> <p>Ingen skulle längre komma på tanken att hävda att raset återspeglar en fantastisk förbättring av arbetsmiljön. De försäkrade röstar med fötterna. </p> <p>Under tiden gnuggar finansminister Anders Borg händerna över extra intäkter till statskassan. Under mandatperioden som just börjat får statskassan 23 miljarder kronor extra, enligt den prognos Försäkringskassan lämnade till regeringen i juli.</p>

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö