Arbetsskadade ger upp om ersättning

2012-11-18 23:00 Birgitta Ländin  
Antalet ansökningar om livrätna för arbetsskador har rasat med 75 procent de senaste fem åren. (Klicka för större bild)

Få anmäler sin arbetsskada till Försäkringskassan – trots att det kan innebära stor ekonomisk skillnad att få den godkänd. De senaste åren har ansökningarna om ersättning rasat med 75 procent. Nu går larmet på myndigheten.

– Vi har startat med informationsinsatser till arbetsgivare och fackförbund för att sprida kunskap om arbetsskadeförsäkringen, säger Monica Svanholm, ansvarig för arbetsskador på Försäkringskassans huvudkontor.

Redan 2002 ansåg lagstiftarna att det hade blivit väl svårt att få sin arbetsskada godkänd och därmed få rätt till den livränta som ska kompensera för minskad arbetsinkomst. Sedan lagändringen som gjordes då har utvecklingen inte vänt, som tanken var. Tvärtom.

År 2011 beviljades livränta till totalt 1 486 personer. Fem år tidigare var det totalt 6 202 personer som fick sin ansökan godkänd.

Antalet sökande har sjunkit drastiskt under samma period: från 22 623 år 2006 till 5 882 år 2011.

En teori är att de arbetsskadade försvinner i de nya tillämpningarna av sjukförsäkringen. De som tidigare anmälde en utsliten axel styrs av arbetsgivare och Arbetsförmedlingen numera in på att se till den arbetsförmåga de har och hittar i bästa fall ett arbete där axeln inte har någon betydelse.

Att arbetslinjen och sjuk­försäkringsbestämmelserna är orsak till de minskade anmälningarna är bara en hypotes än så länge.

– Sanningen är att vi faktiskt inte vet, säger Monica Svanholm.

På LO-TCO Rättsskydd säger Mattias af Malmborg att man hör en uppgivenhet hos många av fackets medlemmar.

– Man tror inte på chansen att få rätt om en arbetsskada, man tror inte att det är lönt att söka. Det är en förklaring vi hör när vi talar med ombudsmännen. Men vi vill verkligen få ut budskapet att det är viktigt att anmäla, det kan innebära en stor ekonomisk skillnad att få sin skada godkänd.

Monica Svanholm möter ibland attityden att det är märkligt att Försäkringskassan fortsätter vara så hård i sina handläggningar, när nu så få söker.

– Men vi kan inte ändra lagpraxis på egen hand. Däremot kan vi ju tycka att lagarna borde vara annorlunda, och vi välkomnar att det nu görs en översyn av arbetsskadeförsäkringen.

  

Som prenumerant får du mer! Logga in för att läsa fler artiklar:

Läs mer: Mycket svårt att vinna mot myndigheten

Läs mer: Hjärtinfarkt och stroke drabbar stressade

---

Prenumerera på Arbetarskydd

Dubbla anmälningar krävs

  • När en arbetsolycka sker ska arbetsgivare göra en anmälan till Försäkringskassan. Denna går sedan vidare till Arbets­miljöverket, som ansvarar för statistiken kring arbetsskador och arbetssjukdomar.
  • Arbetsgivarens anmälan innebär inte att den som skadat sig automatiskt får en arbets­skada prövad. För att få detta måste personen göra en egen ansökan. Det är dessa som har minskat kraftigt.
  • För att få ersättning i form av livränta ska skadan vara varaktig (hålla i sig minst ett år) och sätta ned inkomstförmågan med minst 1/15. Liv­räntan kompenserar för den inkomstförlust detta leder till.
  • Att det är svårt att få en arbetsskada godkänd beror på att lagen säger att det måste finnas vetenskapligt stöd i forskning för att det är arbetet som har orsakat skadan. Vissa vanliga skador är inte tillräckligt beforskade.
  • Utöver livräntan kan många också få kompensation från Afa Försäkring, som administrerar kollektivavtalade försäkringar. Där görs en egen bedömning och ibland kan Afa Försäkring bevilja ersättning när Försäkringskassan inte gör det och vice versa.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö