Arbetsmiljö i korthet

2020-03-13 00:00  

HIF hotas med vite

Föreläggande. I december förra året anmälde ett skyddsombud Helsingborgs IF. Fotbollsklubben saknade både rutiner för att hantera kränkande särbehandling och rutiner för att undersöka den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Skyddsombudet fick inget svar från klubben. Efter en inspektion hotar nu Arbetsmiljöverket med ett vite på 30 000 kronor om klubben inte senast den 15 maj skaffar sig dessa rutiner.

11 februari 2019/074217

För dammigt på bageriet

Föreläggande. Ägaren till ett bageri i Mölndal måste mäta halten av mjöldamm. Enligt skyddsombudet har de anställda klagat på ventilationen och luftkvaliteten. Arbetsmiljöverket påpekar att inandning av mjöldamm är en hälsorisk. Det kan leda till allergier och överkänslighet och orsaka olika slags luftvägsbesvär. Mätningar ska göras senast den 13 april vid ett vite på 75 000 kronor.

11 februari 2019/029684

Krav på skyddsskor

Skyddsombud agerar. Efter att ha inspekterat hamburgerrestaurangen Max i Umeå kräver det regionala skyddsombudet att de anställda ska få skyddsskor för att inte halka i köket och disken. Arbetsgivaren ska stå för kostnaderna och se till att skorna används. Enligt arbets­givaren är det inte halt och inga skor behövs.

3 februari 2020/007833

Arbete med kränkande brukare stoppat

Förbud. Anställda inom hemtjänst i Tjörns kommun har under en längre tid utsatts för hot, våld och kränkningar av en brukare.

Personalen har utbildats i lågaffektivt ­bemötande, vilket inte hjälpt.

Enligt Arbetsmiljöverket är risken för psykisk ohälsa stor. Verket förbjuder arbete med brukaren så länge som arbetsgivaren inte kan garantera att personalen inte utsätts för kränkningar och våld. Åtgärder krävdes redan i mars 2019. I november hade det inte blivit bättre. Förbudet är kopplat till ett vite på 100 000 kronor.

29 januari 2019/070844

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen