Arbetsmiljö i korthet

2018-09-07 00:00  

Brister hos IOGT-NTO

Föreläggande. IOGT-NTO-föreningen i­ Växjö har dåliga rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbetet ska utföras. Föreningen måste skaffa sig bättre rutiner för att fånga upp, utreda och rapportera tillbud, olyckor och ohälsa. Arbetsmiljöverket kräver också att arbetsgivaren tar reda på vilka risker det finns vad gäller kemiska produkter, belastningsergonomiska risker samt riskerna för att utsättas för hot och våld och ensamarbete. Detta måste vara klart senast den 31 oktober annars väntar ett vite för föreningen på 50 000 kronor.

3 augusti, 2018/004416

Ensam med 98 patienter

Skyddsombud agerar. På Karl-Johansgårdens äldreboende i Uppsala har det hänt att en sjuksköterska arbetat ensam och med ansvar för 98 patienter, enligt Vårdförbundets skyddsombud som kräver stopp för detta. ­Enligt kommunen förekom ensamarbete ­endast under tre eftermiddagar i juni.

9 augusti, 2018/040482

Akuten en krigszon

Skyddsombud agerar. Arbetet vid Danderyds sjukhus akutmottagning har varit ovanligt pressat under sommaren. Sjuksköterskor har beskrivit det som att arbeta i en krigszon. Både Vårdförbundet och Kommunal har till ­Arbetsmiljöverket lämnat in en begäran om vad arbetsgivaren måste göra. De båda förbundens skyddsombud kräver bland annat att bemanningen och återhämtning säkerställs.

17 augusti, 2018/041966

Vårdcentral läcker

Skyddsombud agerar. Sedan 2013 har anställda och skyddsombud klagat på den torra luften och den dåliga ventilationen vid Vara vårdcentral. Det har antingen varit för kallt eller för varmt och medarbetare har haft besvär med torra ögon, snuva och hosta, rapporterar skyddsombudet. På fler ställen har man varit tvungen att ställa hinkar vid regn eller töväder eftersom det regnar in.

17 augusti, 2018/041907

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen