Arbetsgivare kan fällas för självmord

Under rättegången, som hölls mellan 6 maj och 11 juli pågick demonstrationer. CGT är Frank­rikes näst största fackliga centralorganisation. Foto: Sadak Souici

Rättsprocess. Rättegången mot de sju mobbningsanklagade direktörerna hos France Télécom avslutades i juli efter att ha pågått i över två månader.Domen väntas komma i slutet av december.

Företaget France Télécom, som i dag heter Orange, anklagas för att medvetet ha använt sig av brutala managementmetoder, när personalstyrkan skulle minskas i mitten av 2000-talet. Enligt åklagarna har de brutit mot lagen som sedan 2002 uttryckligen förbjuder moraliska trakasserier.

Bakom stämningen står 166 käranden. Facket SUD-PTT polisanmälde France Télécom 2009, efter att en kartläggning hade visat att antalet självmord bland de anställda var oroväckande stort. Domstolen har prövat 39 fall, där det enligt åklagarna fanns ett direkt samband mellan styrmetoderna och enskilda anställdas psykiska problem.

Domen kommer den 20 december. Åklagarna har yrkat på maxstraff. Förre vd:n Didier Lombard riskerar till exempel ett års fängelse och 15 000 euro i böter.

Dessutom kan domstolen döma ut skadestånd till offren eller deras familjer.

Läs mer: Därför är France Télécom-rättegången unik

Den nuvarande ledningen för Orange har redan nu sagt att en fällande dom mot företaget inte kommer att överklagas. Företagsledningen har lovat att omedelbart tillsätta en kommission som ska utreda hur offren kan få ekonomisk ersättning.

– Det är positivt. Det betyder att företaget indirekt erkänner att man har agerat fel, säger Patrick Ackermann, ombud för facket SUD- PTT, som polisanmälde företaget 2009.

Didier Lombard och de andra direktörerna har försvarat sig med att de lyckades stoppa France Télécom från att gå i konkurs, och därmed också räddade hundratusentals arbetstillfällen. Det före detta statliga bolaget hade stora skulder, samtidigt som konkurrensen på telekom-marknaden var stenhård. Det var också svårt att genomföra regelrätta uppsägningar eftersom en stor del av de anställda fortfarande hade status som statsanställda. Didier Lombard har sagt att han tycker att det är synd att personer mådde dåligt, men har frånsagt sig all skuld.

– Jag hade förstås önskat att direktörerna erkänt att de hade begått ett fel, säger Patrick Ackerman och önskar att det fanns ett betydligt starkare förbud mot hårda managementmetoder.

Anna Trenning Himmelsbach

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö