Anordning skulle ha besiktigats

2018-04-06 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket krävde att Skillingaryds Mekaniska AB skulle betala 10 000 kronor i sanktionsavgift. Vid besiktning den 12 januari 2017 framkom att bolaget använt en trycksatt anordning som inte genomgått föreskriven återkommande besiktning eller installationsbesiktning. Anordningen var en behållare för luft i klass A som togs i bruk den 28 oktober 2011. På en lapp på behållaren stod att den skulle besiktigats senast den 28 oktober 2017. Bolaget har motsatt sig avgiften. Enligt bolaget är behållaren CE-märkt och kräver ingen installationsbesiktning i tillverkningslandet. Där ska den besiktigas vart sjätte år. Ägarförhållandena i bolaget har ändrats under 2012 och bolaget har handlat i tron att reglerna följts.

Förvaltningsrätten konstaterar att behållaren inte har besiktigats på i vart fall fem år. Det är i strid med Arbets­miljö­verkets föreskrifter. Sanktionsavgiften ska betalas.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö