Tidningen

44 sidor för ökad elsäkerhet

Arbetet med högspänningsledningar måste göras på rätt sätt. Bilden visar bygget av E18 utanför Stockholm. Foto: Johan Nilsson/Scanpix/TT
Sven Höckert, Elektrikerförbundets elsäkerhetsresurs. Foto: Privat.
Tomas Winter, elsäkerhetsexpert Foto: Jens Klevje

I höst försvinner en otydlig föreskrift om elsäkerhet. Nu hoppas alla att en ny handbok ska ge tydligare besked om ansvarsfördelningen, stärka säkerhetskulturen och leda till färre olyckor. 

Publicerad

Närmare 3000 tillbud och olyckor orsakade av elektricitet anmäldes till Arbetsmiljöverket mellan 2016 och 2020. I juni i år avled en ung man i samband med underhållsarbete på en kraftledning i Moskosel i Norrbotten. Nu finns förhoppningar om att handboken ”Arbete vid risk för elektrisk fara” bland annat ska bidra till att stärka säkerhetskulturen när det gäller el. Handboken har 44 sidor lättlästa instruktioner för hur arbetsgivare, arbetstagare och anläggningsinnehavare ska göra för att uppfylla såväl arbetsmiljölagen som elsäkerhetslagen. Här finns gott om exempel, och också avsnitt som behandlar säkerhetskultur, och tabeller som visar hur afsar, föreskrifter och förordningar förhåller sig till varandra. 

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →