4 viktiga rättsfall om arbetsmiljöansvar

2013-10-20 23:00  

De ansågs ansvariga i fyra rättsfall om ansvar för arbetsmiljön.

  • Skolpersonal hade ansvar automatiskt

Tre barn föll sju meter från sitt klassrumsfönster i Aspnässkolan i Järfälla. Rektorn och läraren åtalades. Båda friades därför att de inte hade varit oaktsamma. Men både rektorn och läraren hade arbetsmiljöansvar på grund av sina tjänster, trots att kommunen inte delegerat ansvaret till dem.

DOMEN: 7 november 2012, Svea hovrätt, mål B 2169-12 .

 

  • Chefer fick böta för assistents död

En behandlingsassistent på Tunagården utanför Lund knivhöggs till döds av en intagen. Två chefer för institutionen åtalades och fälldes. Institutionschefen hade visserligen delegerat vidare en del av sitt ansvar som han fått av huvudmannen för institutionen till den biträdande institutionschefen. Men han hade kvar det övergripande ansvaret och fick betala 80 dagsböter, den biträdande chefen fick också 80 dagsböter.

DOMEN: 14 juli 2011, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 2098-10.

 

  • Två chefer ansvariga för klämd hand

En anställd klämde ena handen i en kavlingsmaskin hos Scandi Baker i Arlöv. Produktionschefen och vd åtalades och fälldes. Produktionschefen hade, genom sina arbetsuppgifter, ansvaret för att skyddet på maskinen var borttaget. Han fick betala 100 dagsböter. Men vd hade kvar sitt ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet, han hade inte delegerat det till produktionschefen eller någon annan. Han fick också betala 100 dagsböter. Företaget fick betala 400 000 kronor i företagsbot.

DOMEN: 15 februari 2011, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 1380-10.

 

  • Otydlig delegering gav böter

En gymnasieelev vid Polhemsskolan i Lund förlorade en fingertopp i en gradsax. Gymnasiechefen, utvecklingsledaren, rektorn och elevens lärare åtalades. Rektorn och utvecklingsledaren friades därför att gymnasiechefen inte hade delegerat ansvar till dem på ett tillräckligt tydligt sätt. Gymnasiechefen fick betala 70 dagsböter för arbetsmiljöbrott. Läraren, som hade ansvar genom sin ställning, fick betala 50 dagsböter.

DOMEN: 4 maj 2012, Lunds tingsrätt, mål B 392-11.

Ann Norrby

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö