39 incidenter på bara ett år

2012-06-17 23:00 Elinor Torp  

På ett år har 39 av Premos tidningsbud blivit överfallna, rånade och misshandlade på jobbet. Transport har nu lyft frågan om tidningsbudens knepiga arbetsmiljö.

För fyra år sedan skrev Arbetarskydd om Rita som fick se sin tidningsvagn i lågor, Leif som besköts med nyårsraketer och Bo som misshandlades med ett basebollträ. Tidningsbuden jobbar när andra sover. ­Gatan är deras arbetsplats.

– En sak arbetsgivarna måste bli bättre på är riskbedömningar, ordentliga riskbedömningar, säger Jorma Ström, regionalt skyddsombud på Transport.

Att få fler att vilja vara skyddsombud är svårt. Målet är ett på varje filial. Premo har 52 filialer, men bara 14 skyddsombud.

– Skulle arbetsgivarna trumma lite hårdare på att de ser skyddsombuden som en hjälp i verksamheten, skulle nog fler våga ta sig an uppdraget, tror han.

Tidningsbuden framför sina åsikter anonymt i ett eget forum på internet.

– Jag önskar att de vågade stå för sitt missnöje. En del ringer och berättar om ett bekymmer, men avslutar samtalet med att du får absolut inte ta upp det här eller säga att jag har ringt, berättar Jorma Ström.

Hans råd till tidningsbuden: Ta ingen diskussion med främlingar i natten! Muckar folk gräl eller tjatar om en tidning – ge dem en! Lämna plånbok och värdeföremål hemma!

– Det är mest fanskap, tror Jorma Ström. Bus som går överstyr.

Tjutlarm har de flesta tidningsbud med sig, och numera elektroniska budböcker med larmknapp. Dubbelbemanning förekommer i vissa särskilt utsatta områden. Men att jobba två och två skulle bli för dyrt. Personalchefen på Premo Kristina Högborn tror inte att våldet är direkt riktat mot deras anställda.

– De bara råkar vara där det finns våldsverkare. Tidigare var det mest innerstan. Nu händer det lite överallt. Hade våra anställda kunnat agera annorlunda? Vi har analyserat händelser, men gjort bedömningen att så inte är fallet, eftersom det finns en hel del oprovocerat våld.

Tidningsbudens livsfarliga vardag – överfall, rån och hot

Här är tio exempel från Stockholmsområdet det senaste året.

3 juli kl 02.50, Bromma: Tidningsbudet tutar på två män som vinglar och stöter mot hans bil. När han stannar för att dela ut tidningar kommer en av dem springande och anklagar budet för att ha kört på honom. Han slår budet och tar hans nycklar. Mannens kompis kommer till undsättning och ger tillbaka nycklarna.

22 oktober kl 03.30, Åkersberga: Tidningsbudet blir överfallet av två män. De tar tag i hans armar och börjar slå honom i magen. Sedan rånar de honom på plånbok och mobil.

31 oktober, Södermalm: Två män hotar och rånar tidningsbudet på hemnycklarna. De har kniv.

1 november kl 00.15, Abrahamsberg: Två främmande män attackerar tidningsbudet bakifrån. De har en pistol som de riktar mot hans huvud. Sedan kräver de honom på alla hans tillhörigheter. Tidningsbudet har inget av värde. Männen försvinner från platsen.

1 november kl 01.40, Abrahamsberg: Sex män kommer fram till tidningsbudets vagn och knuffar honom så att han faller i marken. Männen börjar samtidigt kasta ut alla tidningar ur vagnen.

3 november, Sätra: En man vill ha skjuts. Tidnings­budet säger nej. Senare under natten dyker mannen upp igen och riktar en pistol mot hans huvud. Han känner sig då tvungen att skjutsa mannen till Fittja.

8 november, Sätra: En knivbeväpnad man stannar tidningsbudet. Mannen viftar med kniven. Budet springer sin väg.

19 november, Sätra: Tre män tränger sig in i tidningsbudets bil och hotar att döda honom om han kommer för nära.

28 november, Sundbyberg: En man dyker upp i parkeringsgaraget. Han följer med tidningsbuden upp i hissen. När de kliver av på sitt våningsplan drar mannen en mask över ansiktet och hotar dem med kniv. Han kräver att få komma in i tidningsbudens lägenhet. De lyckas bryta undan armen med kniven och stänga dörren. Ena tidningsbudet får skärsår i handen.

16 december kl 03.15, Saltsjöbaden: Tidningsbudet kommer åkande i sin bil när två män blockerar vägen. Han blir tvungen att stanna. Tidningsbudet vevar ner lite för att höra vad de vill, men då försöker männen rycka i rutan. De springer sedan efter bilen.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö