39 forskare kräver ny syn på ventilation 

2021-09-27 09:53 Calle von Scheele  
Förståelsen för hur infektioner kan spridas i luften har ökat. Det är därför dags att börja tänka annorlunda på ventilationen. Det menar bland andra Aneta Wierzbicka, docent vid Lunds universitet. Foto: Robert Olsson 

Hårda regler finns för att smitta inte ska föras vidare i livsmedel och dricksvatten – men saknas för inomhusluft och ventilation. Nu slår internationella forskare larm och kräver ändring. 

Utbrottet av coronapandemin visar hur oförberedd världen var inför en stor pandemi. Ett skäl är att man länge negligerat hur smitta kan spridas i inomhusluft. I en stort uppslagen artikel i den vetenskapliga tidskriften Science kräver 39 forskare ett paradigmskifte.  

Regeringar har i årtionden utfärdat en stor mängd lagar om livsmedelssäkerhet, sanitet och dricksvatten av folkhälsoskäl. Däremot behandlas luftburna smittoämnen och luftvägsinfektioner inte på samma sätt. 

Inomhusluftens betydelse för smittspridning måste tas på samma allvar som livsmedel och vatten, hävdar forskarna. I regler för ventilation och inomhusklimat måste man börja ta med risken för spridning av virus och bakterier i inomhusluften, kräver forskarna. 

ꟷ Luften vi inandas ska inte tas för given. Den kan föra med sig olika smittoämnen och förorsaka många skilda hälsoeffekter om vi inte bryr oss om den, säger docent Aneta Wierzbicka vid Lunds universitet, som är en av artikelns medförfattare. 

I hela världen finns många ventilationsstandarder och byggnadsnormer. 

ꟷ Men ingen av dem har tagits fram med tanke på att regelverken också kan påverka spridningen av sjukdomar. 

Forskarna ser två orsaker till att inomhusluftens betydelse för smittspridning har negligerats under så många år. En är att smitta i luft är mycket svårare att spåra än smitta i livsmedel och vatten. En annan är den långvarigt bristande kunskapen om smittspridning i luften.  

Utbrott som kan bero på luftburna partiklar med smitta har konsekvent bortförklarats som droppsmitta eller bristande handhygien. Droppsmitta omfattar de stora droppar som finns i till exempel en nysning och snabbt faller till golvet eller andra ytor. Men en nysning utsöndrar också mycket små droppar, aerosoler, med virus eller bakterier som håller sig svävande i lufthavet mycket länge. 

ꟷ Nu har vår förståelse för hur infektioner kan spridas i luften förbättrats dramatiskt och det är därför dags att börja tänka annorlunda på ventilationen. Därav vårt krav på paradigmskifte, säger Aneta Wierzbicka.  

Det bör bli självklart att luften inomhus är ren och väsentligt minskar risken för spridning av virus och bakterier, på samma sätt som vi förväntar oss rent vatten ur våra kranar, skriver forskarna i Science. 

Aneta Wierzbicka understryker att vi kan göra mer kring ventilationen. 

ꟷ Kanske bör vi ha särskilda ventilationsregler vid pandemier. Byggnader har sprinkler som skydd mot eldsvåda. Det kan vara en parallell till hur vi ska tänka kring ventilation i framtiden. 

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö