134 miljoner till staten efter arbetsmiljöbrott

2021-06-10 13:11 Karin Nilsson  

Sedan 2015 har 134 604 000 kronor i företagsböter för arbetsmiljöbrott dömts ut. Det visar en sammanställning från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. I statens böteskassa är det en liten del.

Sedan 2015 har 134 604 000 kronor i företagsböter för arbetsmiljöbrott dömts ut. Det visar en sammanställning från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema. Förra året dömdes drygt 25 000 000 miljoner ut. Arbetarskydds egen genomgång av domar och strafförelägganden under förra året ger samma bild. Officiell kriminalstatistik över utdömda företagsböter finns inte. Läs mer om det här.

Enligt Remas siffror betalade arbetsgivare 28,8 miljoner i företagsbot efter arbetsmiljöbrott 2015. Fyra år senare var siffran betydligt lägre, 15,9 miljoner och förra året återigen högre - 25,7 miljoner. Summorna kan variera stort mellan åren. Ett enskilt mål där brottet är allvarligt och flera personer har skadats eller i värsta fall avlidit kan påverka stort. Här är listan över de fem högsta företagsböterna.

Sex miljoner är hittills den högsta företagsboten som dömts ut. Det skedde efter en olycka 2008 i samband med bygget av järnvägsbron för Ådalsbanan i Härnösands kommun. Två personer avled och flera skadades efter att de fallit cirka 20 meter när brofästet kollapsade.

Böter som döms ut i domstolar ska betalas till Polismyndigheten. Det gäller även för företagsböterna efter arbetsmiljöbrott. Arbetarskydd har begärt ut uppgifter men Polisen kan inte uppge vad som betalats in för just arbetsmiljöbrott. Enligt myndigheten saknar de lagstöd för att ta reda på det. Det sammanlagda beloppet företagsböter som kom in till Polisen förra året har myndigheten – det var närmare 44 000 000. Det betyder att uppskattningsvis närmare knappt 60 procent av den summan är böter efter fällande dom för arbetsmiljöbrott. 

Från Polisen går pengarna rakt in i statskassan till Riksgälden. Eva Engberg är expert på statredovisning på Ekonomistyrningsverket. Hon uppger att totalt 949 miljoner kronor i olika former av bötesmedel kom till Riksgälden under förra året. Arbetsmiljöbrottens bötesandel blir då cirka 2,7 procent. Pengarna är inte öronmärkta för något speciellt utan användningen besluts i vanlig ordning av riksdagen. 

Dock betalar företag även in sanktionsavgifter för överträdelser av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, exempelvis om arbetsgivaren saknat föreskrivet fallskydd. Dessa överträdelser är dock inte brott och ingår därför inte denna genomgång.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö