Sponsrad

Nu kan jag leva mitt liv fullt ut

”Jag hade en hörapparat som inte fungerade speciellt bra, och jag avskydde den redan från första början. Det var såklart inte en bra start, men jag använde den i allafall under de första åren i skolan. När jag blev äldre vägrade jag att använda den överhuvudtaget”, säger Bev.
”Jag hade en hörapparat som inte fungerade speciellt bra, och jag avskydde den redan från första början. Det var såklart inte en bra start, men jag använde den i allafall under de första åren i skolan. När jag blev äldre vägrade jag att använda den överhuvudtaget”, säger Bev.

”Mormor, du kan ju höra vad jag säger, har du fått dina öron fixade”? Orden är Bev Grays yngsta barnbarns som glatt överraskad vänder sig till henne när hon för första gången kan höra vad han säger. ”Den stunden och de orden betyder så otroligt mycket för mig”, säger Bev som tidigare har behövt läsa på läpparna för att kunna förstå vad någon sagt.

Publicerad

Bev arbetar på kontoret på fastighetsbolaget York Housing Association i engelska York. Hennes arbetsdagar är fulltecknade och den ena arbetsdagen är inte den andra lik. Möten avlöser varandra och vikten av kommunikation och att snabbt kunna röra sig mellan arbetsuppgifterna är märkbar.

Bev är inte döv sedan födseln, men hennes hörsel försämrades successivt under hennes uppväxt. Under barndomen erbjöds inte mycket till hjälp, för det fanns helt enkelt inte så mycket att erbjuda.

”Jag hade en hörapparat som inte fungerade speciellt bra, och jag avskydde den redan från första början. Det var såklart inte en bra start, men jag använde den i allafall under de första åren i skolan. När jag blev äldre vägrade jag att använda den överhuvudtaget”, säger hon.

För att klara sig i skolan tog hon därför till andra knep. Förutom att hon redan var skicklig på att läsa på läpparna så valde hon att alltid sätta sig längst fram i skolsalen. Trots diverse knep medger hon att det var besvärligt i skolan på grund av hörselnedsättningen.

En helt ny värld

Men för tre år sedan öppnade sig en helt ny värld för henne. Det är Bevs egna ord när hon beskriver den första tiden med digitala hörhjälpmedel. ”Det var en audionom på sjukhuset i York som presenterade dem för mig för första gången. Genom ett besök på min arbetsplats såg man därefter till att jag fick precis de hjälpmedel som jag behövde. Samtidigt fick jag utbildning, råd och tips på hur de skulle användas. Så bra och genomtänkt”.

Bev använder framförallt mikrofonerna Roger Pen och Roger Table Mic II.

”Roger Pen är den produkt som jag använder allra mest. Jag bär den alltid med mig och använder den i princip under hela dagen. Den fungerar perfekt för mig som pratar mycket i telefon, för den ansluter enkelt till både bluetooth, till min fasta telefon och till min mobil”, säger hon.

LÄS MER HÄR: hearwithroger.se

Bordsmikrofonen Roger Table Mic II använder hon mest när hon deltar i möten på kontoret, speciellt större möten där det ibland kan vara svårt att uppfatta allt som sägs när det är många personer runt bordet. ”Mikrofonen fungerar perfekt eftersom den automatiskt fokuserar på den som pratar för tillfället och därför plockar upp diskussionerna runt bordet på ett effektivt sätt”.

Oron över att inte klara jobbet har släppt

Jane Maddison som är arbetskamrat till Bev upplever att de positiva förändringarna gynnar både Bev och arbetskamraterna. ”Allting är mycket lättare för alla nu när Bev kan delta i samtal och diskussioner på samma villkor som alla vi andra. Att höra henne prata obehindrat i telefonen är så härligt, för tidigare var hon hänvisad till att kommunicera via mail”, säger hon.

Bev hör i princip ingenting alls utan sina hörselprodukter, så utan dem hade hennes liv varit väldigt begränsat.  ”Jag har tidigare haft en oro över att jag skulle tvingas att sluta mitt jobb på grund av min hörselnedsättning, men nu är den oron helt borta”, säger hon.

Hon menar att produkterna har gjort att hennes liv verkligen fungerar fullt ut och att hon inte kan förstå hur hon kunde få det att fungera överhuvudtaget innan hon fick hjälp. ”Jag skulle helt enkelt inte klara mitt jobb utan mina hjälpmedel och mitt privata liv fungerar så mycket bättre idag än det gjorde tidigare”.

Hon säger att hon utan tvekan skulle rekommendera dessa hörselhjälpmedel till alla som letar efter denna typ av produkter. ”Jag har bara ett råd ­– använd den möjligheten, den kommer att förändra ditt liv”.

LÄS MER HÄR: hearwithroger.se