Sponsrad

Arbetsrättsexperten hjälpte mobbad chef få 24 månadslöner

Brister i den psykosociala arbetsmiljön gjorde arbetssituationen ohållbar för Arbetsrättsexpertens klient, som var chef på ett stort IT-företag i Stockholm.

Publicerad

Till slut blev hon långtidssjukskriven för utmattningssyndrom, och när hon skulle komma tillbaka ville arbetsgivaren inte ha kvar henne. Arbetsrättsexperten förhandlade med arbetsgivaren, och klienten kom äntligen ifrån den ohälsosamma arbetsmiljön- med 24 månadslöner i avgångsvederlag.

Kränkande särbehandling

Arbetsrättsexpertens klient var chef och hade arbetat på arbetsplatsen i fyra år, och hade under nästan lika lång tid blivit utsatt för kränkande särbehandling både av medarbetare och sina egna chefer. Det var allt ifrån överdriven kritik på utförda arbetsuppgifter, till total tystnad i fikarummet så fort hon kom in.

– Jag förstår inte vad det kom ifrån, men ingenting jag gjorde verkade bra nog. Jag ansträngde mig oerhört hårt för att utföra mina arbetsuppgifter med perfektion och alltid vara trevlig och tillmötesgående mot alla. Det verkade finnas något djupt och outtalat, jag vill inte säga hat men definitivt någon form av aversion emot mig som är svårt att sätta fingret på och beskriva, säger klienten, som vill vara anonym.

Arbetsgivaren är ansvarig

Idag är de vanligaste orsakerna till arbetsmiljöproblem som leder till ohälsa på arbetsplatser inte fysiska arbetsskador, utan olika brister i den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsgivare har ett ansvar för att motverka risker i arbetsmiljön som kan leda till ohälsa. När arbetsgivare brister i sitt arbetsmiljöansvar kan det få stora konsekvenser för arbetstagare, och brister i den psykosociala arbetsmiljön kan leda till både sjukskrivningar, uppsägningar och konflikter på arbetsplatsen. Arbetsmiljöansvaret som arbetsgivaren har är långtgående och gäller gentemot alla arbetstagare, även cheferna på arbetsplatsen.

Sökte hjälp i flera år

Arbetsrättsexpertens klient hade under flera års tid påtalat detta för arbetsgivaren, som inte tog henne på allvar.

 – Vid ett tillfälle tillsatte de en utredning om kränkande särbehandling, det var ganska surrealistiskt för det var på något sätt mobbarna som utredde sig själva, och givetvis kom de fram till att de inte hade gjort något fel, och att det inte rörde sig om kränkande särbehandling utan ”samarbetssvårigheter”. Men jag har aldrig tidigare i min yrkeskarriär haft svårt att samarbeta med någon, säger klienten.

”Omöjligt att komma tillbaka”

Till slut blev det för mycket, och det hela slutade med en lång sjukskrivning för utmattningssyndrom, där arbetsmiljön var orsaken.

- När jag skulle komma tillbaka till jobbet hade jag en ständig klump i magen och undrade hur det skulle gå. Jag skulle ju tillbaka till samma arbetsmiljö, samma chefer och kollegor som var orsaken till att jag blev sjuk från början. Arbetsgivaren vägrade först att ens upprätta en rehabiliteringsplan, det var först efter att min jurist påpekade att de har den skyldigheten som frågan ens kom på tal. Det var först då jag förstod att jag inte kunde komma tillbaka till den arbetsplatsen, det hade varit omöjligt, säger klienten.

Förhandlade fram avgångsvederlag

När arbetsgivaren brister i sitt ansvar är det viktigt att bli företrädd av en jurist som är expert på arbetsrätt och arbetsmiljö. I det här fallet förhandlade Arbetsrättsexpertens jurister med arbetsgivaren, och resultatet blev att klienten kunde lämna sin anställning med 24 månadslöner i avgångsvederlag.

Det känns väldigt skönt att ha fått upprättelse, jag är väldigt tacksam för mina duktiga jurister som kämpade för mig hela vägen ut. Nu kan jag äntligen gå vidare i livet, och förhoppningsvis tänker arbetsgivaren till nästa gång de inte har sitt arbetsmiljöansvar, säger klienten, som nu har meddelat byrån att hon fått nytt jobb- denna gång hos en seriös arbetsgivare. 

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Arbetarskydds redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Arbetarskydds kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se