Arbetsskador

Erfaren arbetare borde använt skydd

Betongarbetaren som föll tre och en halv meter genom hålet i golvet borde ha använt personligt fallskydd. Och hans arbetsgivare hade fog för att räkna med det. Därför slipper Strängbetong att betala företagsbot.

Publicerad

Olyckan hände för tre år sedan på ett bygge av ett äldreboende i Norrköping. En av Strängbetong AB:s anställda höll då på att gjuta klackar på övervåningen. Han hade hämtat en murslev till en av sina arbetskamrater när han föll genom ett hål tre och en halv meter genom ett oskyddat hål. Han bröt ena nyckelbenet och ett överarmsben.

Arbetsmiljöåklagare Bengt Svensson krävde att företaget skulle få betala 200 000 kronor i företagsbot. Åklagaren hävdade att företaget hade ansvar för att belysningen varit för dålig, att det saknades skyddsräcke, att inte personlig skyddsutrustning användes och att den anställde inte fått tillräckliga instruktioner.

Norrköpings tingsrätt slår fast att den anställde, som hade gedigen erfarenhet som betongarbetare, borde ha förstått att han skulle använda personligt fallskydd. Det kan inte företaget lastas för. Dessutom visste inte företaget att han skulle arbeta på den del av bygget där det oskyddade hålet fanns.

Tingsrätten friar företaget.

Om domen

17 februari, Norrköpings tingsrätt, mål B 2876-13