LO-KONGRESSEN

Majoritet för fria skyddsskor till alla

Kommunal i Västra Svealand hade motionerat om fria arbetsskor för välfärdsarbetare. (Arkivbild)

SKYDDSKLÄDER. Man ska ha bra på fötter om man ska vinna över LO-styrelsen. Det hade Sekos David Andergard som fick kongressen att köra över styrelsen och arbeta för fria arbetsskor för alla välfärdsarbetare.

Publicerad

Somliga går i halkiga skor. Andra får enligt avtal skyddsskor, men de flesta arbetare får själva betala skor som minskar risken för skador. Frakturer, stukningar och klämskador på grund av dålig fotbeklädnad är ett lika stort som onödigt problem.

Metalls avdelning 22 i Sörmland ville gå steget längre och motionerade om att LO genom kollektivavtal skulle förtydliga lagstiftningen så att alla som har behov får rätt till arbetskläder.

Kommunals avdelning i Västra Svealand nöjde sig med att LO skulle arbeta för fria arbetsskor för alla välfärdsarbetare.

”På de manligt dominerade arbetsplatserna i kommunerna är gratis skor en självklarhet. För yrkesgrupper som maskinister, anläggnings- och parkarbetare faller Arbetsmiljöverkets regler om skyddsskor. Men på de kvinnodominerade arbetsplatserna tvingas däremot lågavlönade undersköterskor och barnskötare att betala för sina arbetsskor själva. Så är det för majoriteten av personalen inom vård, omsorg, förskola och skola. I dag betalar välfärdens medarbetare tusentals kronor ur egen ficka varje år, för att minimera arbetsmiljörisker”, skrev motionärerna.

LO-styrelsen svarade att frågan om arbetskläder bäst drivs av förbunden som vet vilka branscher och yrken som bör prioriteras i en avtalslösning, men att förbunden var välkomna att ta upp frågan som ett samordnat avtalskrav i nästa lönerörelse och yrkade avslag på motionerna.

Det var inget svar som gick hem i kongresshallen:

– Det är bedrövligt att inte LO vågar stå upp för att det ska vara lika för alla arbetare antingen de behöver skyddsskor eller arbetsskor, sade Byggnads Tomas Kullberg.

Sekos David Angergård är kriminalvårdare och tvingas köpa arbetsskor som matchar uniformen. Han argumenterade mot de orättvisor som råder mellan olika yrken och yrkade bifall till Kommunals motion. Han följdes sedan av flera ombud som instämde.

LO-styrelsens föredragande Eva Guovelin skämtade om att ”det är väl bara Loreen som jobbar barfota”, men sade sedan:

– Frågan om arbetsskor är en väldigt konkret och medlemsnära fråga som är lämplig att driva lokal i förbunden. Det kommer också att ta ett löneutrymme och det vore fel att låsa fast det på en LO-kongress.

Men kongressen stod på sig och en överväldigande majoritet stödde, sedan Eva Guovelin begärt votering, tanken på fria arbetsskor för alla välfärdsarbetare.

Däremot sade kongressen nej till Metalls förslag att avtala om rätten till arbetskläder.