LO-KONGRESSEN

LO vill se kortare arbetstid

En av fredagens stora frågor på LO-kongressen handlade om arbetstider. Alla är för kortare tid, men hur?

ARBETSTIDER. Frågan om arbetstidsförkortning bubblar vidare. LO:s kongress röstade i dag genom en rad motioner om arbetstid. Men debatten gick het om vägvalet.

Publicerad

Frågan om kortare arbetstid behandlades på fredagen av LO:s kongress. En rad motioner från bland annat Byggnads, Transport och Kommunal krävde att LO ska flytta fram positionerna. Sedan tidigare finns redan ett långsiktigt mål om att verka för 30-timmarsvecka.

Diskussionen på kongressen handlade bland annat om vägvalet, om det ska fortsatt ske via avtal eller även som krav på lagstiftning. En motion om det senare hade lämnats in av Transport, men även andra förbund förespråkade en ny taktik. Samtidigt varnade Los avgående avtalssekreterare Torbjörn Johansson för att välja lagstiftning före avtal, vilket fick flera ledamöter att gå upp i talarstolen.

- Då Seko ser att flera förbund har svårt att få igenom kortare arbetstid avtalsvägen så är det hög tid att nu använda oss av lagstiftning, menade Frida Strandberg Landin från Sekos förbundsstyrelse.

- När Socialdemokraternas Annika Strandhäll nu pratar om arbetsförkortning via lag måste arbetarrörelsen backa henne, menade Transports Hans Ahlberg.

- Det är dags för oss att se en ny lagstiftning. Stäng inte dörren för detta. Då är vi rökta, menade Anneli Karlsson från Handels.

- Håller vi fast vid avtalsvägen så är vi kvar i 80-talet. Väljer vi en delad väg riskerar vi att uppfattas som otydliga. Detta handlar om att agera för de svagaste på arbetsmarknaden, därför är det solidarisk att endast välja lagstiftning, menade Lars Jonsson från Byggnads.

 Men det fanns även röster som menade att detta var fel väg.

 - Detta är frågor som bäst löses i kollektivavtal. Vi tror inte på ett alexanderhugg, menade Anders Hernborg från Livs.

 - Politiken är inte pålitlig. Väljer vi den vägen sänder vi en signal till Svenskt Näringsliv att det är fritt fram att uppvakta politiken i stället för att förhandla, sa LO:s nyvalde avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Avgående ordförande påpekade i debatten att arbetstidsförkortning kommer upp "varje jäkla LO-kongress". Foto: Fredrik Sandberg

 - Detta är något som kommer upp varje jäkla LO-kongress. Och varför lyckas vissa förbund med att få kortare arbetstid och andra inte? Ja, för att de har bestämt sig. Så låt oss bestämma oss för att lösa detta avtalsvägen alla förbund tillsammans så att det kan hända något, menade LO:s avgående ordförande Susanne Gideonsson.

Kongressen röstade för de flesta motioner om kortare arbetstid. Kravet att verka för att lagstadgad arbetstidsförkortning för hela arbetsmarknaden med målet 30 timmars arbetsvecka föll dock efter omröstning.