SÄKERHET

Hallå där, Kim Söderström …

Kim Söderström har arbetat inom byggbranschen i 30 år och har blivit en stark röst för branschen som ordförande inom Byggnads GävleDala.

... ordförande för Byggnads GävleDala är aktuell som en av årets sommarpratare.

Publicerad Uppdaterad

Grattis! Hur gick dina tankar när du fick förfrågan om att bli årets sommarpratare?

– När jag blev kontaktad av redaktionen trodde jag det var en busringning, jag trodde det var Hassan som ringde, från det klassiska radioprogrammet. Jag trodde verkligen att det var någon som lurade mig. När jag insåg att det var på allvar så blev jag såklart oerhört smickrad. Jag har lyssnat på Sommar under hela mitt vuxna liv och tackade ja direkt för jag insåg att det här är världens möjlighet att få ut mina och medlemmarnas berättelser.

Du har sagt att du kommer att prata om klass och om vad kapitalets jakt på billig arbetskraft leder till?

– Ja och jag kommer att prata om kamratskap och hur vi strävar mot samma mål. Jag vill ta upp båda sidorna av branschen – både de ljusa och de mörka. Jag vill prata om den ljusa delen för det är inte mörkt överallt även om det är det på många arbetsplatser. Sedan är jag en obotlig optimist så jag tänker att det är klart vi kommer att reda ut det här. Jag har gott hopp om framtiden – men det krävs två för att dansa tango och jag hoppas med mitt sommarprat att få till en och annan aha-upplevelse bland beställare, företagare och makthavare.

Vad hoppas du på att väcka för reaktioner hos lyssnarna?

– Jag hoppas på att de ska kunna få en verklighetscheck över hur det ser ut i byggbranschen och få lyssnarna att förstå att vi kan göra något åt det här och det är inte så komplicerat, saker och ting kommer inte av sig självt, samhället och regler är skapade av människor och om något är fel bör vi också kunna ändra på det.

Du har arbetat fackligt i snart 20 år – vilka är dina bästa minnen?

– Det bästa är när jag ser att medlemmar växer och att aktiva medlemmar gör saker och beblandar sig i demokratin och tar plats och utrymme och bildar sig. När jag ser att man kan lyfta enskilda individer och att de tillsammans gör saker för att förbättra för sig och sina barn och sin familj. Facket är inte bara till för mig och för att vi ska hantera saker på arbetsmarknaden utan vi är också en viktig faktor i samhällsbygget. Det är det vackraste när man ser att medlemmar lyfter och bryter ny mark.