LO-KONGRESSEN

Enkät: ombudens förslag till ordförande

Krismöten pågår inom LO, sedan tilltänkte ordförande hoppat av. Men vad tycker ombuden?

ORDFÖRANDEVAL. Förvirring och oro för att ordförandestrulet tar fokus från andra viktiga frågor. Det var reaktionen när ombuden samlades till LO-kongress.

Publicerad Uppdaterad

Beskedet att valberedningens ordförandekandidat Pim van Dorpel hoppat av dagen före kongressöppningen tog ombuden på sängen.

– Ja, nu blir det spännande att se hur valberedningen löser det, säger Nils Lindberg, ombud för Handel från Åre.

Vilka namn snackas det om?

– Tidigare har det ju talats om Elisabeth Brandt Ygeman som kommer från Handels och nu är kanslichef på LO. Malin Ackholt var ju på tal innan hennes först vice ordförande dök upp som kandidat. Sedan har det talats en del om Byggnads ordförande Johan Lindholm, men ärligt, jag har ingen aning.

Eva-Marie Larsson från Kommunal var minst lika osäker:

– Vi har ju fått med vår förbundssekreterare Jessica Leiding som andre vice ordförande och det är ju ett starkt namn. Nu försvinner en man och könsfördelningen i ledningen är viktig, men ännu viktigare är förstås erfarenhet och kompetens.

Hennes kollega Christian Engström från Kommunal i Nybro instämmer:

– Jessica är en stigande stjärna och mycket driven. När van Dorpel hoppar av finns en risk att lagbygget blir lidande. Och att frågan om ordförande tar fokus från andra viktiga frågor.

Kerstin Jansson, IF Metall

Kerstin Jansson från IF Metall i Göteborg var minst lika förvånad över avhoppet:

– Nu måste valberedningen ta fram en kompetent kandidat snabbt och det finns nog många att välja på. Men jag har ingen aning om hur de tänker. Vi har ju Veli-Pekka Säikkälä som avtalssekreterare och det känns tryggt när vi måste värna den svenska modellen och kollektivavtalen. Vi är ju det enda förbund som har en pågående konflikt och behöver brett stöd.

Lena Broman, Kommunal,

Lena Broman från Kommunal skrattar och skämtar:

– Jag kanske skulle ställa upp, det vore väl överraskande? Nä, allvarligt talat, det här är jobbigt att avhoppet kom med så kort varsel.Susanne Selander Ljunggren.

Hennes förbundskollega Susanne Selander Ljunggren antar att valet av ordförande flyttas fram en dag:

– Jag har inte så bra koll på de andra förbundens starka namn. Det viktiga är att de får rätt person på rätt plats. Och att det blir någon som kan kämpa för kortare arbetstid. Det är en fråga jag lyft till politikerna hemma också.

Therese Waller är kommunalare från Linköping som gärna ser någon mindre känd person på ordförandestolen:

– Det finns många duktiga som inte är kända utåt, men som är väldigt kända internt i förbunden. Vi vill se en stark ledning för LO behöver en omstart. Men folk brukar växa med ansvaret.

Anders Berg, Seko.

Anders Berg från Seko tror att valberedningen har ett antal bra namn som av olika skäl valt bort under processen:

– Malin Ackholt var ju beredd att kandidera. Jag tror tyvärr inte att vår ordförande Gabriella Lavecchia är intresserad. Men ett annat starkt namn är ju Elisabeth Brandt Ygeman.