Kärlek

Hallå där Mia Fransson ...

Mia Fransson är arbetsrättsjurist på Almega. Foto: Almega
Publicerad Uppdaterad

... arbetsrättsjurist på Almega som tillsammans med kollegan Lina Cronebäck ordnar webbutbildning om kärlek på jobbet den 14 februari, Alla Hjärtans Dag.

Varför behövs det en sådan här utbildning?

– Vi får många frågor året runt till Almegas arbetsrättsliga rådgivning om relationer och kärlek på jobbet, både sådan som är ömsesidig och den mera obesvarade ovälkomna sorten. Vi har hållit den här utbildningen tidigare i ett lite annat format och den brukar vara populär.

Vad är det för problem som kan uppstå?

– Det kan finnas en oro från arbetsgivarens sida om lojalitet. Även inom arbetsgruppen, arbetstagare emellan kan det uppstå osäkerhet. Det handlar om favorisering, lojalitetskonflikter, förtroenden och jäv. Dessutom kan vi komma in på sexuella trakasserier och stalking, i synnerhet när relationer upphör.

Vad brukar ni ge för råd till arbetsgivare?

– Vi brukar säga att när man skapar en policy är det viktigt att tänka till före, innan man skriver ner förhållningsregler. Helst bör det ske innan problem uppstår. Man bör skapa förståelse i arbetsgruppen, diskutera frågan ordentligt, involvera facket och se till att få feedback och förankring.

Arbetsrättsligt, vad är det som gäller?

– Det är oftast inte saklig grund för uppsägning om några blir ett par. Men chefer med nyckelpositioner kan behöva omplaceras. Vi säger alltid att det är bäst att träffa överenskommelser med individer om förflyttning om verksamheten kräver det.

Är det vanligt med problem?

– Nej, det är sällan det blir ett problem. Oftast söker sig individer vidare om de har blivit kära och inte vill jobba ihop. Det löser sig smidigt. Och det är inte bara nackdelar med kärlek på jobbet, ofta fungerar det bra med parrelationer på arbetsplatsen. Men man ska inte vara chef och lönesättande för sin partner, säger Mia Fransson.