Transport förlorade i tingsrätten

2022-04-07 09:00 Leif Holmkvist  
Ringhals kärnkraftverk. Foto: Annika Örnborg

OMPLACERING. Transport förlorade det uppmärksammade målet mot Ringhals om skyddsombudet Andreas Ehm, som döms att betala motpartens rättegångskostnader på 216 774 kronor.

Andreas Ehm arbetade som skyddsvakt på Ringhals kärnkraftverk anställd av bevakningsföretaget Avarn. Jobbet kräver föranmälan godkänd av Ringhals, där säkerhetsrutinerna är rigorösa. 2018 utsågs Andreas Ehm till Transports huvudskyddsombud vid Avarn på Ringhals.

Den 6 maj 2020 avslutade Ringhals skyddsvaktens föranmälan med motiveringen att han uppträtt ”otrevligt, aggressivt och oprofessionellt” och inte delade företagets värdegrund. Han har sin anställning i Avarn och fick senare jobb för dem i Göteborg.

Transport har ansett att Ringhals genom detta hindrat Andreas Ehm från att fullgöra sitt uppdrag som huvudskyddsombud och därmed brutit mot arbetsmiljölagen.

Andreas Ehm stämde Ringhals vid Varbergs tingsrätt med stöd av LO-TCO Rättsskydd och yrkade på ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor.

Tingsrätten avslår Andreas Ehms talan och dömer honom att ersätta Ringhals med 216 774 kronor i rättegångskostnader.

Motiveringen till domslutet är tämligen enkel:

Andreas Ehm har inte inkommit med någon föranmälan om tillträde i rollen som huvudskyddsombud sedan han tvingades sluta som skyddsvakt vid Ringhals. ”Han har således aldrig nekats tillträde”, summerar tingsrätten.

 

Leif Holmkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö