Nya ministern: Har bekämpat slavvillkoren i arbetslivet

2022-10-27 11:11 Mattias Lahti Davidsson  
Foto: Ninni Andersson

POLITIK. Paulina Brandberg (L) är den nya regeringens jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister med bland annat arbetsmiljö och diskriminering i statsrådsportföljen. Som åklagare har Paulina Brandberg bekämpat slavvillkor i skönhets- och restaurangbranscherna.

Arbetsmarknadsdepartementet kommer att ledas av två statsråd. Förutom Johan Pehrson (L) kommer det även att finnas en biträdande arbetsmarknadsminister, Paulina Brandberg (L).

Paulina Brandberg är 38 år och har endast två års erfarenhet från politiken. Hon är från Lund där hon utbildade sig till jurist med inriktning på straffrätt. Efter studierna har hon främst arbetat som åklagare. Senast var hon verksam som kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm.

– Det var ett arbete jag hade fram till i måndags förra veckan. Då reste jag mig från den stolen och har sedan dess haft nya arbetsuppgifter som känns otroligt spännande, sade Paulina Brandberg när hon fick tillfälle att presentera sig på Medlingsinstitutets lönebildningskonferens i Stockholm igår, onsdag.

Nu kommer Paulina Brandberg att vara jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i Ulf Kristerssons regering. På hennes bord ligger frågorna om arbetsmiljö, arbetsrätt, lönebildning, jämställdhet och diskriminering.

– Det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Som åklagare har jag mött människor i alla delar av vårt samhälle: de som befinner sig på arbetsmarknaden och de som befinner sig längst ifrån, sade hon.

Som åklagare har Paulina Brandberg ibland arbetat med människohandelsärenden.

– Jag har haft en hel del ärenden om människor som har utnyttjats på arbetsmarknaden, framför allt i skönhetsbranschen och restaurangbranschen där folk haft så pass slavliknande förhållanden att det kan betraktas som brott.

Mattias Lahti Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö