Nyhetsarkiv

Hallå där Helle Klein …

… Dagens Arbetes chefredaktör, som lämnar arbetsmarknadsjournalistiken för att bli direktor på Sigtunastiftelsen.

Publicerad
Helle Kleins arbetsmiljö har varit tuff - utsatt för hot och hat.

Var det ett svårt beslut?

- Nej, Det var inte svårt att tacka ja till jobbet. Sigtunastiftelsen innehåller ju allt det som jag ägnat mitt yrkesliv åt, det samhälleliga, forskning, kultur, demokratifrågor samtalet … men jag har svår seperationsångest. Jag älskar det jobb jag har på Dagens Arbete och jag älskar tidskriftsbranschen. Men man ska sluta när det är som roligast.

- Jag får väl starta en tidning på Sigtunastiftelsen.

Vad kommer du att sakna mest?

- Att få göra angelägen journalistik om arbetsmiljö, arbetets villkor – som betyder mycket för människor -  ur ett industriellt perspektiv. Vi har ju faktiskt startat en ny tidning Dagens Arbetsmiljö. Tänk att kunna göra det i dessa tider. Men jag hoppas kunna dra igång seminarier om arbetsliv och arbetets mening på Sigtunastiftelsen.

Apropå arbetsmiljö. Du har varit utsatt för mycket hot och hat under de senaste åren. Hur har det varit?

- Ja det där har tyvärr bara ökat med sociala mediers algoritmstyrda logik som bara underblåser hatet. Från att tidigare ha handlat om överförfriskade herrar som hörde av sig en fredagkväll handlar det i dag om politiskt iscensatta och robotiserade hatdrev som syftar till att piska upp opinioner så man till slut ska tystna. Det är inte debatt, det är psykisk terror.

Har du fått stöd av din arbetsgivare, när det gäller hoten?

- Ja, verkligen. Tidningsägarna har varit väldigt stöttande. Jag har fått bra skydd. Men man måste komma ihåg att det här är en demokratifråga. Skydd är svindyrt. För stora tidningar och redaktioner kanske det inte betyder så mycket. Men små tidningar får det tufft med höga kostnader.

Kommer du att slippa hot och hat nu?

- Det tror jag inte. Jag har ju varit verksam som präst i Svenska kyrkan och jag utsattes även i den rollen för hatmejl.

Till sist vad gör en direktor egentligen?

- Direktor heter det i kyrkans värld, istället för direktör. Man är högsta chefen, ska leda hela verksamheten: hotell och restaurang, ekonomi, kulturprogram, forskning och utbildning. Leda stiftelsens humanistiska riktning i den värld vi lever i.