Nyhetsarkiv

Europafacket kräver värmegränser

Bland annat Spanien har drabbats av svåra värmeböljor i sommar med temperaturer över 40 grader.

TEMPERATURER.. Efter sommarens kraftiga värmeböljor kräver nu Europafacket EU-regler om maxtemperatur på jobbet. - Politiker kan inte från sina luftkonditionerade kontor fortsätta att ignorera faran för våra mest utsatta arbetare, säger Claes-Mikael Ståhl, biträdande generalsekreterare på Europafacket i ett uttalande. 

Publicerad

Det är Europaportalen som skriver fackets krav. Bagrunden till kravet är bland annat att två arbetare dog till följd av värmen i Frankrike 2020. I sommar har två arbetare i Spanien avlidit i sommar på grund av värmeslag. I juli dog en spansk gatusopare till följd av hettan. Det var över 40 grader varmt och mannen dog i en hjärtattack med en kroppstemperatur på nära 41,6 grader.

Spanien är ett av få länder inom EU som har temperaturgränser. Men de gäller inte alla anställda. Inomhus går gränsen vid 27 grader, enligt ett pressmeddelande från Europafacket.

Andra länder som sätter stopp vid höga temperaturer är Ungern som bland annat har gränsen 27 grader för tungt arbete. Montenegro har en gräns på 36 grader utomhus.


- Vädret respekterar inte nationella gränser och det är därför vi behöver EU-lagstiftning om maximala arbetstemperaturer, säger Carl-Michael Ståhl i ett pressmeddelande.

På Arbetsmiljöverket är man tveksam till en maxgräns eftersom man även behöver ta hänsyn till andra faktorer än tempertaturer, till exempel luftfuktighet, skriver Europaportalen.