Viruspartiklar fanns i ventilation på sjukhus

2020-11-13 09:55 TT  
Viruspartiklar har hittats i ventilationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Stina Stjernkvist/TT

CORONAVIRUS. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man hittat viruspartiklar i ventilationssystemet. Det visar en studie som har publicerats i tidskriften Scientific Report, rapporterar Vetenskapsradion.

Partiklarna har även hittats i ventilationen på vinden, tiotals meter från utrymmen där covidpatienter vårdas.

Om viruspartiklarna faktiskt kan sprida smitta har inte kunnat fastställas. Fynden tyder dock på att luftburen smitta kan vara en större risk än man trott när det gäller covid-19, enligt Erik Salaneck, forskare och infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

– Den stora kärnan i det här är ju att de här fynden - även om de i sig kanske inte innebär att det finns en smittrisk uppe på vinden - säger oss att det här kan inte ha skett bara via de här större vattenpartiklarna som man hostar eller möjligtvis nyser ur sig, som enligt den teorin då med gravitationens hjälp ska hamna på golvet inom en till två meter från patienten. Det är ju de säkerhetsavstånden som har angetts, även inom vården, säger han till radion.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö