Övriga Nyheter

Utbildning i judo ska minska fallolyckorna

Anna Mia Olofsson, projektledare på Afa Försäkring. Foto: Carl Bredberg
Afas projektledare Anna Mia Olofsson får instruktioner av Ewa Braf. Foto: Carl Bredberg
Anna Mia Olofsson, projektledare på Afa Försäkring, får hjälp av Karin Strömqvist Bååthe, för­bunds­utvecklare för Svensk Judo. Foto: Carl Bredberg
1. Startögonblicket av fallet. Foto: Carl Bredberg
2. Böj upp armarna, böj benen så att tyngdpunkten sänks. Foto: Carl Bredberg
3. Böj in huvudet och håll upp armarna. Försök att ha en ­rul­lande rörelse i kroppen. Foto: Carl Bredberg
4. Fortsätt hålla upp huvudet och låt benen komma upp i luften. Foto: Carl Bredberg

FÖREBYGGANDE. Afa Försäkring och Svenska Judoförbundet tar tillsammans ett grepp på fallskadorna i arbetslivet. De första kurserna startar i maj, och förhoppningarna på dem är stora.

Publicerad

Det ser ont ut när Afa Försäkrings projektledare Anna Mia Olofsson åker i mattan. Dunsar ordentligt gör det också. Men hon bedyrar att det inte känns alls, och går omedelbart tillbaka till Judoförbundets projektledare Karin Strömqvist Bååthe för att få sig en flygtur till.

De båda går i spetsen för Afa Försäkrings och Judoförbundets gemensamma projekt för att minska antalet fallskador. Anna Mia Olofsson har kommit till IK Södra Judos dojo i Skarpnäck utanför Stockholm för att själv testa övningarna hon marknadsför. Gruppen som tränar just i kväll är Judo 4 Ladies, ursprungligen en grupp bara för mammor vars barn tränar i klubben. Det fåtal försiktiga mammor som började träna har utvecklats till en stor grupp supertuffa judodamer.

Liksom de kommande grupperna för Afa-försäkrade har damgruppen ett stort fokus på fall. Många befinner sig i den ålder då en halkolycka kan få svåra konsekvenser.

– Den vanligaste skadan är fallolyckor till och från jobbet, och under arbetstid. Det vi försöker motverka är alltså skador vid fall på samma nivå, den sortens olyckor som uppstår därför att underlaget är halt, vått eller rörigt, berättar Anna Mia Olofsson.

Men fallteknik är inte det enda sätt på vilket judo kan förebygga skador – det finns flera dimensioner av nytta. Dels de rena hälsoaspekter som kommer som en effekt av träningen, och dels att judon har potential att minska själva antalet fall.

Se filmen på Facebook: Arbetarskydds reporter och judoexpert Elsa Frizell demonstrerar fallteknik.

– Med kroppskontroll och balans, och med starkare muskler och skelett, parerar man lättare ett fall. Starkare muskler och skelett minskar också själva skaderisken. Om man ändå faller måste man ha rätt teknik: hålla upp huvudet, sänka tyngdpunkten, rulla mjukt, inte sätta ut handen eller armbågen, berättar Karin Strömqvist Bååthe och fortsätter:

– Den som är rädd att falla löper faktiskt också större risk att göra det. När vi faller och kastar varandra minskar vi fallrädslan, självförtroendet är viktigt.

Projektet planeras årsvis men är tänkt att pågå i tre år. Just nu utbildas över hundra tränare i judoklubbar runt om i landet för att få särskild kompetens att leda grupper med fokus på fall. Afa Försäkring finansierar, men har ännu inte gått ut med siffror.

– För Afa Försäkring är det nytt att gå in i ett så praktiskt inriktat projekt. Men vi hoppas att ökad fallkompetens ska kunna minska antalet skador, eller åtminstone lidandet vid skada. I slutänden handlar det förstås också om att förebygga för att minska våra kostnader för skadorna, konstaterar Anna Mia Olofsson.

Forskning i ämnet judoträning som metodik för att minska fallskador är i stort sett obefintlig i Sverige. Därför ska de första pilotgrupperna som startar i vår följas av professor Michail Tonkonogis forskargrupp från Högskolan Dalarna.

I grupperna ska det finnas minst tio personer som vill träna judo en gång i veckan i tio veckor. De som deltar i forskningen kommer att få göra fysiska tester och en intervju före det första träningstillfället och efter det sista tillfället. För pilotgrupperna räcker det emellertid inte att skramla ihop ett gäng judointresserade. Arbetsgivaren ska också kunna ställa upp med en kontrollgrupp som inte tränar judo men som har något annat fritidsintresse.

Intresse ska anmälas till judoförbundet, som sedan matchar med möjligheter. Exakt hur varje kurs läggs upp beror på möjligheterna på orten – finns en judoklubb där man kan vara? Eller finns utrymme på arbetsplatsen?

Tanken är att träningen ska vara kostnadsfri. Förhoppningen är att arbetsgivare ska släppa till arbetstid, men ingen ersättning för det kommer att utgå. Däremot finns möjligheten att använda friskvårdspengen till judoträning.

– På sikt tänker vi att det ska gå att integrera kurserna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi har inlett samtal med transportbolag och vårdbolag som är intresserade av det. Det vi ser är att det har potential att bli hur stort som helst, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Men just nu är allt i sin linda, påpekar båda projektledarna. Det finns en organisation beredd att ta hand om ett starkt intresse, men det får gärna växa i lagom takt.

Anna Mia Olofsson har sopat framför egen dörr, eller hur man nu säger i ett läge som detta. Inte nog med att hon själv drar på sig judodräkten - på AFA Försäkrings adress har ett behov av att köpa in mjuka mattor uppstått.

– Uppdragsgivare och parter ska få information om projektet och möjlighet att prova på. Och den 17 maj har vi inspirationsdag, då får alla anställda prova.

Nybörjare får emellertid räkna med en längre period av kullerbyttor och rullande på mattor innan de får börja kasta och falla. Judoträning inleder man mycket lugnt. Att ingen kan ana att just Anna Mia Olofsson är i en dojo för första gången beror på att hon är gymnast. Hon lär sig snabbt.

Det är tur det, för när fallolycksrapporten presenteras den 28 mars så ska också projektet presenteras. Då är det hon själv som projekt­ledare som ska demonstrera fallteknik och fallövningar tillsammans med Karin Strömqvist Bååthe.

Det kommer att bli ett alldeles unikt inslag i Afa Försäkrings morgonseminarier – två projektledare som dänger varandra i golvet.

I kontorskläder.

Ökning av fallolyckor

Karin Strömqvist Bååthe, förbundsutvecklare för Svensk Judo, visar hur man kan parera ett fall åt sidan.

I arbetslivet, totalt:

2012: 4 838

2013: 4 555

2014: 4 340

2015: 4 937

2016: 5 384

Varav hälso- och sjukvård:

2012: 1 239

2013: 1 095

2014: 968

2015: 1 061

2016: 1 131

Skadade i fall­olyckor i arbets­livet 2012–2016: 24 054

Män 44–64 år: 5 864

Kvinnor 44–64 år: 9 379

Skadade i fall­olyckor inom hälso- och sjukvården 2012–2016: 5 494

Män 44–64 år: 231

Kvinnor 44–64 år: 3 932