Övriga Nyheter

Uppfinningen som håller dig kvar på stegen

Håkan Westerberg
Säkerhetsfoten fästs nedtill på stegen. Foto: Road to Market
Säkerhetsfoten förhindrar att stegen glider iväg från husväggen som den lutar emot. Foto: Road to Market
Om stegen måste ställas brant mot husväggen kan säkerhetsfoten monteras på motstående sida och förhindra att stegen tippar. Foto: Road to Market

700 olyckor med stegar inträffar varje år i yrkeslivet. Men med en ny uppfinning skulle 75 procent av dessa kunna undvikas.

Publicerad

Snickaren Håkan Westerberg har tagit fram ett stöd som fästs nedtill på stegen. På så sätt kan den inte börja glida, varken ut från husväggen i nederkant eller i sidled i överkant. Och det är så de allra flesta olyckorna med stegar uppstår.

Håkan Westerberg har själv råkat ut för fallolyckor. För nästan 40 år sedan föll han sju meter när stegen han stod på välte. Det är ett fall han fortfarande har ont av.

Men det var egentligen den ojämna marken runt hans eget hus som fick honom att börja klura på säkerhetsfoten. Från början tog han fram en modell där stödet skruvades fast i stegen, men nu har han vidareutvecklat det så att det i stället kan klämmas fast på stegen. Säkerhetsfoten hålls på plats av en rem och om stegen börjar glida bromsar stödet in rörelsen.

Men det är inte bara glidolyckor som kan förhindras med stödet. Om stegen måste placeras mycket brant mot husväggen kan säkerhetsfoten placeras på motstående sida av stegen för att på så sätt hindra stegen från att tippa. Stödet kan också kompensera för ett ojämnt underlag.

Det finns redan olika sorters stöd för stegar på marknaden i dag, men enligt Håkan Westerberg finns inget som fyller flera olika funktioner på samma sätt som hans uppfinning.

- Det här systemet täcker upp flera olika grejer. Tyngdpunkten förskjuts inåt. Just den här idén finns inte, säger han.

Stegtillverkarna har dock inte varit intresserade av att producera stödet, enligt Håkan Westerberg. Nu hoppas han i stället att företaget Road to Market, som hjälper uppfinnare att göra verklighet av sina idéer, ska se till så att stödet kommer ut på marknaden.

- Jag vill att folk ska börja använda den. Det gör arbetet mycket säkrare i många fall, det vet jag, säger Håkan Westerberg.

Road to Market planerar att låta SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, certifiera säkerhetsfoten. Därefter kan produkten finnas på marknaden redan under årets andra kvartal.

- Min förhoppning är att säkerhetsfoten i ett första läge tilltalar proffsmarknaden så att vi på så sätt kan få upp volymer för att kunna nå konsumentmarknaden. Jag är helt övertygad om att det är bra många villaägare som skulle behöva ha en sådan här, säger Lars-Åke Karlsson på Road to Market.

Säkerhetsfoten har fått namnet Ladder Guardian och kommer att visas på Formexmässan i Älvsjö mellan den 17 och 20 januari.

Olyckor med stegar

  • Cirka 700 olyckor med stegar rapporteras varje år från yrkeslivet till Arbetsmiljöverket. Något dödsfall brukar också inträffa varje år vid yrkesmässig användning av stegar.
     
  • I hemmet eller på fritiden skadades 6 000 personer i stegolyckor under år 2000, enligt Konsumentverkets bedömning.
     
  • Den största risken för anliggande stegar är att stegen glider. Hälften av alla olyckor beror på att stegen glider nertill rakt ut. Glidning i sidled i toppen är den näst vanligaste orsaken. Dessa två anledningar står tillsammans för 75 procent av olyckorna med anliggande stege.