Transportstyrelsens ändrar körregler i virustid

2020-03-16 10:31 Tiina Demargne  

CORONA. Transportstyrelsen ändrar sina regler på grund av coronapandemin, och medger ett tillfälligt undantag från förordningen om kör- och vilotider.

"Den pågående covid-19-pandemin utgör en extraordinär omständighet och för att underlätta för transportföretagen har vi beslutat att tillfälligt medge undantag från regelverket under en period av 30 dagar", säger avdelningsdirektör Petra Wermström i ett pressmeddelande.

Bland annat är kravet på dygnsvila reducerat från elva till nio sammanhängande timmar. Även kravet på veckovila ändras från 45 till 24 sammanhängande timmar.

– Det i sin tur innebär att förarna kommer att kunna köra längre under den här perioden än vad man kunnat i vanliga fall. Man utsträcker körtiden för att ge mer flexibilitet, säger Maria Hed, utredare på Transportstyrelsen, till TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö