Övriga Nyheter

Träning kan vända olyckstrenden för brevbärare

Lantbrevbäraren Elin Furberg är produktionsledare på Postnord i Hallsberg. Där är hon hälsoinspiratör och kör träningspass med kollegerna. ”Jag blev trött i högeraxeln. Det kunde ta hela helgen innan tröttheten släppte.”
Emma Norberg.
Stefan Fougt.

De kvinnliga brevbärarna toppar listan över antalet anmälda arbetsolyckor för 2015, visar statistik från Arbetsmiljöverket. – För tio år sedan delade brevbärarna ut brev fyra timmar per dag, nu är de ute i sex–sju timmar, säger Stefan Fougt, huvudskyddsombud på Postnord.

Publicerad

I Postnords jobbannons som nyligen låg ute på sajten Jobbsafari framgår det tydligt att den som söker den lediga tjänsten som brevbärare på Södermalm i Stockholm måste hålla sig i trim:

”En viktig förutsättning är att du tränar regelbundet och tar stort ansvar för din egen hälsa, då jobbet periodvis är fysiskt krävande.”

– Vi informerar i annonsen om att brevbäraryrket som många andra yrken är fysiskt, och att det därför är viktigt med träning och motion, säger Emma Norberg, chef för arbetsmiljö på Postnord, där 3 500 kvinnliga brevbärare har sin arbetsplats.

För dem som redan är i yrket är risken stor att de någon gång drabbas av en arbetsolycka eller får olika besvär. 28 av 1 000 kvinnliga brevbärare hade minst en dags sjukfrånvaro på grund av olycksfall år 2015, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Fallolyckor var vanligaste olyckan bland de kvinnliga brevbärarna och näst vanligast bland de manliga. Bland anmälningarna finns långa listor med beskrivningar av händelseförloppen som brevbärarna av båda könen råkat ut för. Någon har halkat på en isfläck på vägen och en annan i trappan innanför en port. En tredje körde på en trottoarkant med framhjulet på mopeden.

– Vi har sett statistiken och tar den på stort allvar, säger Emma Norberg.

Enligt Arbetsmiljöupplysningen, som drivs av Prevent, har var femte kvinnlig brevbärare dessutom besvär orsakade av tunga lyft i jobbet. Träna kroppens muskler, får de som råd.

Postnord försöker öka tillbudsrapporteringen som ett sätt att minska arbetsolyckor och skador.

– Vi vill få fram de tillbud som inträffar för att få möjlighet att göra någonting innan de utvecklas till arbetsskador, säger Emma Norberg.

Brevbärarna har fått fickblock så att de kan skriva ner incidenter när de inträffar och för att lättare komma ihåg att rapportera in dem till arbetsledningen.

I takt med att maskinerna tagit över har brevbärarna blivit färre och deras arbetsuppgifter förändrats. En större del av arbetstiden går nu åt till paket- och brevutlämning.

– I städer och förorter, där det är väldigt många höghus och trappor, blir det slitigt för axlar och knän att dela ut posten. Därför jobbar vi hårt med att öka antalet fastighetsboxar i flerfamiljshusen. Vi försöker jobba främjande och även få in inslag av pausgympa i arbetet. Det är också viktigt att det blir en arbets­variation, säger huvudskyddsombudet Stefan Fougt.

Arbetsgivaren och skyddsombuden har tillsammans jobbat med att se till att arbetsredskap och fordon som köps in är anpassade också efter kvinnor. Till exempel blev det problem när bilarna utrustades med krockkuddar. Då hamnade kanten på sidorutorna längre upp än tidigare.

– Ska du dela ut post genom sidorutan blir det få svårare om du är kort. Vi har haft det som ett prioriterat område att försöka få tag på de mest lämpliga bilarna för vårt uppdrag och att det finns kilkuddar att sitta på, så att alla hamnar på rätt höjd, säger Stefan Fougt.

Kvinnorna som drabbas mest

Brevbärare är farligaste yrket för kvinnor när det gäller olycksfall.

Trappor och vägunderlag där brevbärare kan snubbla, falla och trampa snett är några or­saker, enligt Arbetsmiljöupplysningen. Andra är tunga lyft, bilar anpassade för män, belastande ensidiga arbetsställningar.

Per Anders Paulson, på Arbetsmiljöverkets avdelning Statistik och analys, förklarar hur kvinnliga brevbärare hamnade i topp på olyckslistan:

– Förut har vi behövt minst 10 000 sysselsatta för att räkna ut de relativa frekvenserna av anmälda arbetsolyckor per 1 000 förvärvsarbetande. I år räcker det med 5 000. Det innebär att vi får med andra, mindre yrkesgrupper, vilket är skälet till att de kvinnliga brevbärarna har dykt upp. Förmodligen har de legat relativt högt även tidigare.

Yrket brevbärare är inte med alls på olyckslistan för män. Männens lista toppas av byggnadsträarbetare och inredningssnickare.

Yrken med högsta relativa frekvens anmälda arbetsolycksfall per 1 000 förvärvsarbetande kvinnor.

1. Brevbärare och brevsorterare (28 stycken)

2. Lastbils- och buss­förare (27 stycken)

3. Maskinoperatörer, livsmedelindustri (26 stycken)

Snitt, samtliga yrken: 5

Källa: Arbetsmiljöverket