Övriga Nyheter

Solen räddar sömnen

Arbetarskydds hälsoreporter Elisabeth Vene hjälper kroppen att reglera melatonínproduktionen med lunchpromenad i dagsjus. Foto: Jörgen Appelgren

Ut och tanka dagsljus på lunchen. En halvtimmes promenad hjälper dig att sova bättre på natten.

Publicerad

Trettio procent av alla vuxna har sömnstörningar. En del av förklaringen kan vara för lite dagsljus, säger Per Nylén, forskare och Arbetsmiljöverkets expert på ljusergonomi.

– Exponeringen för dagsljus gör att du blir piggare på dagen. Men också att du bildar mer av sömnhormonet melatonin till natten, säger Per Nylén.

Det ljus vi har på arbetsplatserna är ofta varmt och trivsamt. Men det innehåller för lite av de blå våglängderna, som sänker halterna av melatonin på dagtid.

Styrkan på det artificiella ljuset är densamma hela dagen liksom infallsvinkeln och färgtemperaturen. Också därför är det så bra med dagsljus. Solen står olika högt, ljusstyrkan och färgtemperaturen varierar och ger input till kroppen att synkronisera dygnsrytmen.

– Därför ökar vi på Arbetsmiljöverket trycket på efterlevnaden av kravet på dagsljus och utblick på arbetsplatsen, säger Per Nylén.

Dynamisk belysning på arbetsplatserna är ett sätt att få det lite mer varierat. Datorprogram styr färgtemperaturen på lysrören och kan efterlikna en solig dag eller att solen går i moln.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det finns väldigt lite forskning på vad det skulle få för effekter, säger Per Nylén.

Just nu håller han i ett forskningsprojekt på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, som ska titta på om lysdiodplattor på stora takytor kan ge lite mer himmelskt ljus.

– Lysdioder kan arrangeras så att den vertikala belysningen ökar utan att blända, vilket är svårt i kontorslandskap.

Solljusets uv-strålar får huden att bilda livsviktigt D-vitamin. Det får ske utomhus.

– Det skulle medföra en onödig cancerrisk att inkludera uv-strålning i inomhusbelysningen. Vi får mer än tillräckligt utomhus, säger Per Nylén.

Så mycket lux är det...

Arbetsmiljöverket har gjort en ljusapp för Iphone. Laddas hem via Appstore/Arbetsmiljöverket. Den mäter ljuset på arbetsplatsen och innehåller tio olika sorters arbetsplatser som man kan jämföra med för att se om man ligger ungefär rätt eller behöver göra en noggrannare mätning.

”Tänk på att god belysning är mycket mer än bara luxvärden”, säger Per Nylén.

En solig dag på stranden:

Minst 30 000 lux.

En gråmulen februaridag i Stockholm:

1 000–3 000 lux.

En normalbelyst kontorsarbetsplats:

500 lux.