Övriga Nyheter

Snart kan du ha en bärbar AC instoppad i tröjan

Den batteridrivna enheten läggs in en specialsydd tröj- eller skjortficka i strax nedanför nacken Foto: Foto: Reon Pocket

Värmeböljor plågar många på arbetsplatser. I ett försök att underlätta varma dagar har Sony investerat i utvecklingen av en liten bärbar AC som stoppas in i tröjan.

Publicerad

Den bärbara AC-enheten kallas Reon Pocket och ingår i jätten Sonys crowdfundingprogram First Flight. Det skriver den amerikanska tekniksajten The Engadget.


Den batteridrivna enheten är aningen mindre än en modern mobiltelefon och läggs in en specialsydd tröj- eller skjortficka i strax nedanför nacken. Tekniken som använd för växla mellan kall och varm luft är den så kallade peltiereffekten (ett termoelektriskt fenomen där man genom att låta likström flyta genom olika metaller eller halvledare får fram en värmepump som kyler på ena sidan och värmer på den andra).

Den ljudlösa enheten styrs via en app där användaren kan reglera temperaturen. Driftstiden för själva AC-funktionen uppges vara två timmar. Batteritiden för bluetooth-uppkopplingen uppges vara 24 timmar. Prislappen ligger för närvarande på cirka 1 200 kronor och väntas nå marknaden i mars nästa år.