Smittan sprids mellan personal på Akademiska sjukhuset

2020-10-07 16:59 TT  
– Jag tror att man är väldigt försiktig i arbetet, men när man tar av sig arbetskläderna gäller andra regler, säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd. Foto: Fredrik Sandberg / TT

CORONAVIRUS. Under den senaste tiden har smittspridningen i Region Uppsala ökat mycket kraftigt. Det sker även smittspridning mellan personalen på Akademiska sjukhuset, enligt regionen.

Efter en lugnare period är ökningen av smittspridningen nu stor, enligt Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

– Det finns en allmän smittspridning i vår region, i alla åldergrupper. När vi har det finns en uppenbar risk att det når de mest utsatta – och då kommer sjukdomarna, vårdbehovet och dödsfallen, säger han på en presskonferens.

Nu vårdas 24 personer med bekräftad covid-19 i regionen, en ökning jämfört med tidigare veckor. Inom intensivvården är det tre personer som smittats av coronaviruset.

Läs mer: Personal fick belastningsskador av gasmask

Under onsdagen stoppades all planerad vård på Akademiska sjukhuset, på grund av smittoläget. Men stoppet hävdes under eftermiddagen.

– Ibland inför vi stopp när vi har hög belastning, det är en standardåtgärd, säger Fredrik Sund, verksamhetschef.

Han berättar att antalet patienter ökat "väldigt snabbt" under den senaste veckan, och att man därför har trappat upp beredskapen enligt de planer som finns.

Tiotal smittade

Bland sjukhusets personal har ett tiotal personer smittats av viruset. Ännu har ingen blivit sjuk och det finns inga bekräftade fall där smittan spridits från personal till patienter.

– Vårdpersonal verkar inte ha smittats av patienter i så stor utsträckning, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Men det finns en annan förklaring.

– Smittan verkar ha skett mellan vårdpersonalen i personalrummet, vid fikaborden eller på afterwork. Jag tror att man är väldigt försiktig i arbetet, men när man tar av sig arbetskläderna gäller andra regler, säger Nöjd.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö