Sensor slår larm för rutten banan

2011-09-13 09:15 Marie Alpman  
Med nya förpackningar kan man alltid få fräsch frukt hemma. Det ska nämligen smarta sensorer se till. Foto: Colourbox

Svinnet kan minska om förpackningen slår larm när maten blir dålig. På KTH utvecklas ett sensorsystem som ska hålla koll på frukt under transporter.

<p>Långt ifrån all mat som produceras når våra magar. Olika beräkningar visar att 25-30 procent kastas bort. Ett sätt att minska svinnet är att bygga in funktioner i förpackningen som berättar när maten håller på att bli dålig.</p> <p>På centrum för intelligenta förpackningar i-Pack i Stockholm utvecklas ett system för att mäta kvaliteten på frukt i realtid.</p> <p>Lirong Zheng, chef för i-Pack, visar en låda med frukt där dosor med sensorer håller koll på hur paketet har hanterats, temperatur, fuktighet samt halten av syre, koldioxid och etylen - som bildas när frukt mognar.</p> <p>- Genom att övervaka dessa parametrar kan vi avgöra fruktens kvalitet, förklarar Lirong Zheng.</p> <p>Mätvärdena rapporteras trådlöst till en server och det går att följa varje låda under transportkedjan. Än så länge befinner sig tekniken på forskningsstadiet, men intresset är stort från industrin. Initiativtagare till projektet är förpackningstillverkaren Billerud.</p> <p>- Vi använder systemet redan i dag för att förstå vad frukten utsätts för under transporten. Den kunskapen utnyttjar vi sedan för att utveckla bättre lösningar, säger Magnus Wikström, teknisk direktör.</p> <p>Sensorer av olika slag används i dag vid transport av vaccin och andra läkemedel. Men tekniken har hittills varit för dyr för att användas i stor skala på livsmedel som frukt och grönsaker. </p> <p>Enklare och billigare sensorer är under utveckling. Enligt Magnus Wikström kommer det på sikt att sitta sensorer som mäter fukt och temperatur direkt på kartongerna.</p> <p>- Då går det att direkt komma åt problem som att lastbilschaufförer ibland slår av kylaggregatet för att spara diesel, säger han.</p>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö