Sahlgrenska lämnar stabsläget

2020-06-12 09:45 TT  
Covid-19-vården i Göteborg har bland annat bedrivits i sjukvårdstält vid Östra sjukhuset. Foto: Adam Ihse/TT

CORONAVIRUS. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har i nästan tre månader haft en höjd beredskapsnivå på grund av coronaviruset. Men nu återgår sjukhuset till ordinarie organisation.

Belastningen på sjukhusets olika enheter är dock fortsatt hög.

"Även om vi nu återgår till linjeorganisationen, så kommer vården av patienter med covid-19 att kräva stora resurser av Sahlgrenska universitetssjukhuset under lång tid", säger sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg i ett pressmeddelande.

Covid-19-vården ska framöver samordnas av en särskilt pandemigrupp.

"Belastningen på verksamheten är fortsatt ansträngd och covid-vården måste integreras i vår ordinarie organisation för att vi ska kunna ha en fortsatt uthållighet", säger Ann-Marie Wennberg.

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som är en sammanslagning av sjukhusen Sahlgrenska, Mölndal och Östra, gick upp till så kallat förstärkningsläge den 17 mars.

För en vecka sedan sänktes beredskapsnivån till stabsläge och från och med torsdagen är det åter den ordinarie organisationen som gäller.

Beredskapslägen i vården

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Socialstyrelsen

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö