Så tar du hem allt om dig på Facebook

2010-11-29 11:47 Mats Lewan  

Nu kan du ladda ner allt material du någonsin lagt upp på Facebook. Som en backup eller för att spara allt och sedan avsluta kontot. Men det krävs ett litet trick för att få det att fungera.

Intresset för att ge användare kontroll över material som de publicerar på nätet ökar i takt med att tjänster som Facebook och Twitter växer.

Senaste exemplet är it-profilen Johan Staël von Holsteins nya bolag Mycube som lanserades nyligen, bland annat med en tjänst för att ladda ner innehåll från egna konton på Facebook, Picasa och Gmail.

Sedan i oktober kan man dock själv enkelt ladda ner allt man någonsin publicerat på Facebook.

I Sverige har det hittills verkat som funktionen saknats, men i själva verket är den bara dold så länge man valt svenska som språk.

Tricket är att byta språk till engelska och man får då även i Sverige tillgång till funktionen "Download Your Information" under Account/Settings.

Man klickar på "learn more" och sedan "Download".

Facebook sätter då igång att samla ihop allt material som publicerats och skickar sedan ett mejl med en länk för att ladda ner innehållet paketerat som ett zip-arkiv.

För min del tog det 45 minuter innan jag kunde ladda ner en fil på 13 megabyte.

När man packat upp filen har man en mapp med allt innehåll ordnat i undermappar och ihoplänkat som en webbsajt. Enklast är att navigera med webbläsaren genom att klicka på ett html-dokument med namnet "index".

Man kan då se sin profil, allt man publicerat, hela listan med vänner (bara namn, ej klickbara), samtliga meddelanden, evenemang, fotoalbum och videoklipp.

Videoklippen får man tillbaka i samma format som de laddats upp medan bilder kommer i Facebooks något nedkrympta format – knappast en räddning om man förlorat originalen alltså. Dessutom saknas metadata som datum med mera.

Bättre ställt är det med bilder som publicerats efter slutet av september då Facebook ökade högsta upplösningen från 720 pixlars bredd till 2048.

Värt att notera är vad du inte får med i arkivet. Inte ett spår finns till exempel av innehåll i Facebooks chatt.

Och bilder som andra publicerat på din profil, eller andras bilder där du taggats, finns bara som klickbara småbilder med länk till originalet på Facebook.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen