Så lite rör vi på oss under arbetsveckan

2018-10-29 11:12 Tiina Demargne  
Dubbelt så många män som kvinnor uppger att de aldrig ägnar sig åt vardagsmotion som promenader eller cykelturer. Foto: TT-Bild

45 procent av de anställda svarar att de inte är nöjda med sina motionsvanor. Och en av tio ägnar sig aldrig åt vardagsmotion.

– Vi behöver få in mer rörelse under arbetsdagen, eftersom vi tillbringar så stor del av vår vakna tid på jobbet. Därför måste arbetslivet organiseras så att medarbetare rör sig mer även på arbetsplatsen, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på företagshälsan Avonova Hälsa AB, i ett pressmeddelande.

Avonova har gjort en kartläggning av motionsvanor bland nära 30 000 anställda på arbetsplatser runt om i landet. Resultatet ger stora skillnader mellan könen. Dubbelt så många män som kvinnor uppger att de aldrig ägnar sig åt vardagsmotion som promenader eller cykelturer, eller 12 procent jämfört med 6 procent bland kvinnorna.

– Att röra på sig regelbundet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan. Den som är fysiskt aktiv orkar med sitt arbete bättre, och vi vet dessutom att risken för långvarig sjukskrivning är nära kopplad till hur mycket vi rör oss..

Företaget föreslår att arbetsgivare underlättar för medarbetarna att röra på sig mer, genom skattefria förmåner som friskvårdsbidrag eller genom att anordna motion.

– Motion på jobbet får inte bli ännu ett prestationskrav. Därför är det viktigt att aktiviteterna är frivilliga och inkluderande. En promenadgrupp ger betydligt mer än om några få kollegor som redan är motiverade tränar ihop inför ett triathlonlopp, säger Sofia Åström Paulsson.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö