Rekordmånga nekas sjukpenning efter 180 dagar

2020-11-20 10:44 TT  

CORONAVIRUS. Rekordmånga nekas sjukpenning efter 180 dagar då arbetsförmågan ska prövas gentemot hela arbetsmarknaden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

(Uppdaterad) Hittills i år har 40 procent av dem som lämnade sjukförsäkringen mellan dag 180 och dag 364, sammanlagt 21 000 personer, gjort det på grund av avslag, mot 29 procent i fjol. Under 2015 låg samma siffra på 10 procent.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att utvecklingen är allvarlig.

– Faktum är att nu har vi en rejäl ökning och då är det innan vi börjar se de effekter som hänger ihop med långtidssjuka på grund av covid-19, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer: Krav på läkarintyg återinförs

En utredning från i januari i år har föreslagit flera förändringar, bland annat att arbetsförmågan prövas mot ett konkret angivet "normalt förekommande arbete" i stället för det som kritiker kallar "teoretiska jobb som inte finns".

Ardalan Shekarabi uppger att regeringen jobbar på förändringar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö