Regeringen pressas om sommarhemtjänst

2020-05-28 15:01 TT  
Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Foto: Henrik Holmberg / TT

CORONAVIRUS. Landets kommuner bör inte längre vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin. Det anser riksdagens socialutskott.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt. I mitten av maj ändrade sig även Centerpartiet i frågan och lyfte den i socialutskottet, där nu en majoritet alltså föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ett sådant lagförslag.

Läs mer: Sommargäster i Båstad pressar äldreomsorgen

– Det finns kommuner som har ett ansträngt läge därför att mycket personal har sjukdom och man måste vara försiktig utifrån pandemin, och därför har man inte personal så att det räcker till, och då bör man ha en möjlighet att säga nej den här sommaren, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet till Ekot.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet står inte bakom tillkännagivandet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö