Övriga Nyheter

Ratades i Danmark – nu ska screening utvärderas i Sverige

I tre år har Arbetsmiljöverket provat en ny tillsynsmodell. Pilotprojektet har genomförts i den grafiska branschen. Nu ska projektet utvärderas.

Publicerad

2010 fick Arbetsmiljöverket 24 miljoner kronor för att pröva så kallad screening som tillsynsmodell. Modellen bygger på att alla arbetsplatser ska få besök med jämna mellanrum. Förslagen hur det skulle gå till kom från Styrmedelsutredningen. Inspirationen till screeningen kom från det danska systemet med smileys. Systemet har nu övergivits i Danmark.

Enligt den svenska utredaren Bertil Remaeus, före dettta överdirektör på Arbetsmiljöverket, skulle ett sådant marknadsorienterat styrmedel som screening kunna komplettera verkets nuvarande tillsyn, inte ersätta den.

I regeringens budget för 2013 konstateras att pilotprojektet är avslutat. Därför minskas Arbetsmiljöverkets anslag med 8 miljoner kronor.

Arbetsmiljöverket ska nu utvärdera pilotprojektet i en rapport. Därefter ska regeringen ställning om förslagen i Styrmedelsutredningen ska bli lagförslag.