Räkna med sopberg då arbetsmiljöreglerna följs

2010-02-04 09:44 Johan Fock  

Sopgubbarna beslöt i igår kväll att inte strejka men väl att till punkt och pricka följa Arbetsmiljöverkets regler. Det kan ge sopberg.

De åtta sopgubbar vars uppsägning bekräftades av ADs dom går idag till på jobbet. Under förutsättning att de accepterar Liselotte Lööfs nya lönesystem kan de jobba vidare enligt ett erbjudande från företaget.

- Det är för att de behöver dem, säger Peder Murell, som fungerat som språkrör för sopgubbarna. Det går inte att byta ut folk hur som helst. Det handlar om att hålla reda på hundratals nycklar och utrymmen i en trakt. Det är en slags spetskompetens.

Arbetarnas stormöte beslöt att inte strejka men i fortsättningen kommer Arbetsmiljöverkets regler att följas. Enligt ett överslag som Peder Murell gör kan det innebära ett behov av fler anställda och fler bilar - annars blir det snart sopberg.

Reglerna det handlar om avser tyngden på sopkärl. De får väga max 15 kilo, men väger ofta mer. Sopvagnar ska köras som skottkärror, inte släpas, för att undvika snedbelastning i ryggen - det går inte om det är oskottat. Saknas ljus i utrymmen där sopor ska hämtas går gubbarna inte in.

Bristen på biogas i Stockholm, vilket redan är ett problem för många åkeriföretag, kommer att drabba Liselotte Lööf mer än vanligt. Bilarna har normalt körts till tankning långt tidigare än arbetstidens start - nu är det slut med det.

- Den handlar inte om maskning, säger Peder Murell. Alla är välkomna att kontrollera detta.

Hur ser det ut just nu?

- Jag är hemma och är pappaledig och får en del samtal och sms. Det är mycket som lämnas kvar. Det måste bli nya förhandlingar.

Arbetskonflikt på Liselotte Lööf

Bakgrunden till konflikten är att företaget ensidigt bytt ut ett prestationsbaserat lönesystem mot månadslön under pågående avtalsperiod. I samband med detta sades åtta fackanslutna arbetare upp. Såväl lönesystemsförändringen som uppsägningen fick igår grönt ljus av Arbetsdomstolen där Transport förlorade ett mål. Sopgubbarna hävdar att de fått sänkt lön och ökad arbetsbelastning.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö