Övriga Nyheter

Psykologen: Traumatiskt att tvingas bort från jobbet

Att tvingas bort från sitt arbete kan ge en känsla av utsatthet som liknar symptomen hos dem som utsatts för våldtäkt, tortyr och överfall, enligt psykologen. Foto: SPL / IBL Bildbyrå / Alloverpress

– Den som tvingas bort från sitt arbete kan känna en utsatthet som liknar symptomen hos dem som utsatts för våldtäkt, tortyr och överfall. Det säger psykologen Stefan Blomberg, till P4 Gävleborg med anledning av granskning av arbetsmiljöproblemen inom Mittmedia Norr.

Publicerad

Som Arbetarskydd anklagas ledningen Mittmedia för huvudskyddsombudet Sanna Wikströms död. Ledningen tillbakavisar anklagelserna.

Sanna Wikström fick en djup depression och avled på ett vårdhem i december i fjol. Hon hade under sin anställningstid på Gefle Dagblad varit ett engagerat huvudskyddsombud. Mittmedias brutala metod för att bli av med det besvärliga huvudskyddsombudet ledde till hennes död. Det hävdar flera personer i hennes närhet, enligt tidningen Journalisten.

”Hon pratade dagligen om att hon hade blivit avstängd. Att hon kallades för illojal, det tärde på henne. Hon var så lojal mot den där tidningen, hon älskade sin tidning – att bli kallad illojal var ett fruktansvärt slag för henne”, säger hennes sambo, till tidningen.

Att mot sin vilja behöva lämna en arbetsplats kan sätta grava spår hos en person. En sådan händelse påverkar också dem som är kvar, påpekar Stefan Blomberg.

Han är verksam vid Linköpings universitet och bekräftar för P4 Gävleborg att när personer tvingas bort mot sin vilja kan det ha en kraftig inverkan på hela arbetsklimatet. En påverkan som kan hålla i sig eftersom det sänder signaler till de anställda. 

– Det är ett sätt att skrämma upp och få dem att lyda.