Polisfacket: Arbetsmiljön och ledarskapet måste förbättras

2018-01-31 15:37 Tiina Demargne  

Polisförbundets ordförande välkomnar beskedet att Dan Eliasson slutar som rikspolischef: – Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen, säger Lena Nitz.

Dan Eliasson tackade, enligt TT, för en vecka sedan ja till jobbet som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Han säger själv att han gärna hade fortsatt som rikspolischef. Ett uppdrag han haft sedan den 1 januari 2015. Det har varit tre stormiga år och kraven på Dan Eliassons avgång har framförts flera gånger.

Läs mer: Moderatledaren kräver rikspolischefens avgång

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, skriver Dan Eliasson på polisens hemsida.

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polis på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut, säger Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

Läs mer: Polisens huvudskyddsombud: Vi är i en moment 22-situation

Som Arbetarskydd tidigare berättat har polisfacket och skyddsombud under senaste åren varit kritiskt till hur omorganisationen genomförts och förbundet och polisledningen har vid flera tillfällen kommit på kant med varandra. Under det senaste året har dock samtalsklimatet blivit bättre, anser fackordföranden:

– Det påbörjade arbetet med att uppvärdera polisyrket måste nu fortsätta. Lönerna måste höjas, arbetsmiljön och ledarskapet måste förbättras. Först då kommer vi att bli fler poliser och resultaten förbättras. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om, säger Lena Nitz.

Beskedet om vem som blir ny rikspolischef meddelas inom 24 timmar, skriver TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö