Personer med psykiska sjukdomar sjuka längre

2020-09-08 09:05 TT  
Sjukskrivningarna för psykiska diagnoser har blivit längre. Foto: Petra Älvstrand/TT

Personer som fått en psykisk diagnos är sjukskrivna längre i dag jämfört med fem år sedan, rapporterar Ekot som tagit del av försäkringskassans nya rapport "Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser".

I genomsnitt var en person sjukskriven i 90 dagar 2019, jämfört med 75 dagar 2014.

− Vi har sett att det skett en markant ökning av sjukskrivningslängder för psykiatriska diagnoser, säger analytikern Ulrik Lidwall, som skrivit rapporten, till radion.

Läs mer: Forskning ska hitta anställda i farozonen

En trolig orsak är att sjukskrivningarna för utmattningssyndrom ökar, enligt Försäkringskassan. 18 procent av kvinnorna och 13 procent av männen som sjukskrevs för psykiska sjukdomar förra året, fick diagnosen utmattningssyndrom.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Risken för kvinnor att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa är drygt 40 procent högre än för män, enligt rapporten. Det beror på att kvinnor i högre grad arbetar inom skola, vård och omsorg där arbetsförhållandena är mer ansträngda och att de tar ett större ansvar för barn och familj och "dubbelarbetar" mer, säger Ulrik Lidwall till radion.

LÄS MER om rapporten här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö