Övriga Nyheter

Nytt förslag: Anmäl alla nanoprodukter

Företag måste anmäla att de använder nanomaterial i sina produkter. Det föreslår Kemikalieinspektionen i en ny rapport till regeringen.

Publicerad

– Myndigheten har ingen kontroll över var nanomaterialen finns idag. Vi måste veta var de tar vägen, säger toxikolog Maria Wallén på Kemikalieinspektionen.

I en rapport som idag lämnas till regeringen föreslår myndigheten därför att det ska bli obligatoriskt för företag att anmäla att de använder nanomaterial i sina produkter.

Nanomaterial sprids till allt fler områden: från leksaker och elektronik till smink och bilar. Men kunskapen om hur materialen påverkar människa och miljö har stora brister.

Rapporten tar upp en mängd förslag på hur hanteringen ska bli säkrare inom EU såväl som nationellt. Man föreslår bland annat mer forskning om riskerna, en anpassning av EU:s kemikalielagstiftning Reach och en tydlig definition av begreppet nanomaterial.

En svårighet med definitionen är att partiklar i nanoskala, alltså mindre än 100 nanometer, kan klumpa ihop sig. Resultatet kan bli en förhållandevis stor klump som har kvar sina nanoegenskaper. Fråga är om det fortfarande ska räknas som ett nanomaterial.

– Det är mycket angeläget att bestämma vad som klassas som nano. Annars vet man inte vad som ska rapporteras och testas, säger Maria Wallén.

Hittills har inget EU-land tagit fram en egen lagstiftning som reglerar nanomaterial, enligt Kemikalieinspektionen. Och dagens gemensamma EU- regler gäller enbart livsmedel och kosmetiska produkter. Om det finns nanomaterial i hudkrämen så måste det exempelvis anges på förpackningen.

Övriga produkter och processer som utnyttjar nanomaterial lyder under samma krav som storskaliga partiklar. De kan då slinka igenom regelverken eftersom den totala vikten är så liten den inte omfattas. Ett annat problem är kända material får nya egenskaper i nanoskala som kan ge andra effekter på hälsa och miljö.