Ny rapport: Fler tips om brott på bygget

2019-03-26 10:26 Karin Nilsson  

Över 200 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen kom in till Fair Play Bygg under förra året. 28 av dem överlämnades till Arbetsmiljöverket. Det visar organisationens årsrapport.

Under förra året kom 205 tips om misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen in till Fair Play Bygg, som är ett projekt med syftet att ta emot tips och lämna över dessa till rätt myndighet.

Bakom Fair Play Bygg står Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Region Stockholm-Gotland.  Antalet tips under förra året ökade med 45 procent jämfört med 2017 och med 93 procent jämfört med 2016.

– Det är grov kriminalitet och grovt kriminella som har letat sig in i byggbranschen. Kriminaliteten förblir stor, den förblir omfattande och den minskar inte, säger Peter Leander, som är en av projektledarna för Fair Play Bygg till SR Ekot.

Den största delen av tipsen handlar om skattebrott och svarta löner. Flertalet av de överlämnade ärendena, 76 stycken, lämnades också till Skatteverket. Under 2016 och 2017 var det lika vanligt med svarta löner till arbetare inom EU/EES som från arbetstagare från tredje land. Förra året handlade tipsen i samtliga fall om att löner betalas ut till arbetare från länder utanför EU/EES.

Genom att bekämpa brottsligheten är tanken att initiativet också ska leda till bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatserna. Under förra året överlämnades 28 ärenden till Arbetsmiljöverket. I ett av dessa ärenden hade ett företag sprängt dynamit på ett grovt felaktigt sätt, står det i rapporten.

Projektet Fair Play Bygg startade i början av 2016 och planen är att det ska drivas i fem år.

Fair Play Bygg: Årsrapport

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö