Nu kan riskgrupper få coronaersättning

2020-08-24 09:10 TT  
Nu öppnar Försäkringskassan för riskgrupper att söka ersättning för uteblivet arbete Foto: Christine Olssson/TT

Nu kan riskgrupper ansöka om ersättning för missat arbete på grund av coronapandemin. Ansökan öppnar under måndagsmorgonen – och Försäkringskassan väntar sig en anstormning av sökande.

De som tillhör en riskgrupp för covid-19 och riskerar att smittas på jobbet har rätt till ersättning, vilket regeringen beslutade i slutet av juni. Nu öppnar Försäkringskassan möjligheten att ansöka om ersättningen.

− Man ansöker via vår självbetjäningstjänst och ett läkarintyg som styrker att man omfattas av de definierade riskgrupperna, säger Ola Kristiansson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Läs mer: Utsatta yrkesgrupper saknas i förordningen

Man kan söka om ersättning retroaktivt för perioden 1 juli till 30 september. Som mest kan man få 804 kronor per dag, före skatt, under max 90 dagar. I genomsnitt kommer det att ta 30 dagar för pengarna att betalas ut, berättar Ola Kristiansson.

− Vi har förmåga att handlägga, besluta och betala ut direkt. Men som alltid kommer vi ha en variation i beslutstider, så vi beräknar en snittid på 30 dagar. Ju mer kompletta underlag vi får in desto snabbare går det, säger han.

Ersättningen gäller anställda eller egenföretagare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Det krävs även att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller på annat sätt anpassa situationen så att smittspridning kan undvikas.

Läs mer: Facklig EU-kritik: Sätt covid-19 i högsta riskklass

TT: Regeringen beslutade om det här i juni. Varför har det tagit så lång tid?

Vi har behövt bygga system för att hantera den här helt nya försäkringen, ta fram processer och utbildningar för personal, bygga handläggningsförutsättningar och anställa personal. Det är det som har tagit två månader, säger Ola Kristiansson och fortsätter:

− Vi har gjort allt vi har kunnat för att skynda på den här processen, det är ju angeläget så klart att komma igång så fort som möjligt. Vi har arbetat intensivt hela sommaren.

Under sommaren har Försäkringskassan anställt 200 personer som ska arbeta med den nya ersättningen, dessutom har de tillfälligt omplacerat 500 av sin ordinarie personal. Myndigheten räknar med att minst 100 000 personer kommer att söka ersättningen.

− Vi tror att vi kommer att få ett väldigt högt söktryck med väldigt många som söker på en och samma gång. Våra ordinarie försäkringar, som till exempel föräldra- eller sjukförsäkringar, har ett löpande inflöde sett över året. Men här är det väldigt mycket som kommer att ske samtidigt.

Alice Nordevik/TT

Riskgrupperna som kan ansöka

För att ha rätt till ersättning måste du ha ett läkarintyg som visar att du tillhör en av de riskgrupper som regeringen har definierat.

Bland annat ingår cancersjuka, hjärtsjuka, personer med fetma och ett BMI på 40 eller över, kroniskt lungsjuka och personer med diabetes med komplikationer i minst ett organsystem. För exakt specifikation på vilka riskgrupper som kan ansöka, se Försäkringskassans hemsida.

Man kan söka om ersättning retroaktivt för perioden 1 juli till 30 september. Som mest kan man få 804 kronor per dag, före skatt, under max 90 dagar.

Ersättningen gäller anställda eller egenföretagare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Det krävs även att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller på annat sätt anpassa situationen så att smittspridning kan undvikas.

Källa: Försäkringskassan

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö