Övriga Nyheter

Motionen som får hjärnan att jubla

Om du konditionstränar kan du tänka snabbare, tåla stress bättre, öka kreativiteten och prestationsförmågan Foto: Alloverpress
Anders Hansen. Foto: Helen Karlsson
Konditionsträna hjärnan. Grafik: Jonas Askergren

Det finns bara en sak att göra för att hålla minnet vid liv: konditionsträna. Det får dig att tänka snabbare, tåla stress bättre, öka kreativiteten och prestationsförmågan. – Du blir helt enkelt smartare, säger psykiatern Anders Hansen.

Publicerad

Det är inte inbillning att du kommer på lösningen när du reser dig från kontorsstolen och går iväg. En mängd forskningsstudier visar att rörelse förbättrar kopplingarna mellan hjärnans olika delar.

– Det här är blytung forskning, inget kvacksalveri, säger Anders Hansen. Han har skrivit en bok om all hjärnforskning, som visar att hjärnan är det organ som påverkas mest av motion.

Ett viktigt fynd är att fysisk aktivitet lär kroppen att inte reagera så starkt på stress – den numera vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning i Sverige. Träning i sig innebär en form av stress. Kroppen behöver inte stresspåslaget efteråt, nivån av stresshormonet kortisol sjunker till lägre nivåer än före aktiviteten. Den fortsätter att sjunka om du tränar på, och detta gäller stresspåslag även i andra situationer än motion.

I sin bok Hjärnstark berättar Anders Hansen att han upplevde att han fick så bra idéer av att röra på sig (helst tennis och fotboll). En slump, trodde han först. Men hjärnforskningen visar att det är just så.

– Enkelt uttryckt fungerar hjärnan bättre för att motion ger den ökad blodtillförsel.

En promenad ökar blodtillförseln med 20 procent. Det leder till att minnet blir bättre. Risken för demens anser forskarna minskar med 40 procent av träning.

– Det är helt sanslöst, varför är inte det här mer känt? Jo, pengar. Hade det funnits ett piller skulle alla köpa det. Springa är gratis.

Ytterligare en anledning till att skriva boken fann Anders Hansen i sitt arbete som psykiater på Sophiahemmet i Stockholm. Han slogs av att de fysiskt aktiva patienterna återhämtade sig snabbare. Känslan av ett mönster bekräftades av forskningsrapporterna om att motion är lika bra, om inte bättre, mot depression än antidepres­siv medicin.

Paradoxalt nog är människan också konstruerad för att göra ingenting, säger Anders Hansen. När våra förfäder hittade något kaloririkt åt de upp alltihop, vem vet när man hittar föda nästa gång? För energibalansens skull gjorde de inte av med kalorierna i onödan.

– Våra hjärnor fungerar likadant som för 10 000 år sedan, men på ett par hundra år har vi totalt ändrat livsstil. Vi är inte byggda för att få maten hemskickad, och dagens stress kan vi inte springa ifrån.

Tips om man inte får sporta på arbetstid och inte hinner på lunchen?

– Ståbord. Huvudet funkar bättre i stående. Man vet inte riktigt hur det hänger ihop, men det verkar som om hjärnan slår av när man sitter ner.

All rörelse räknas när du tränar hjärnan

• Få upp pulsen rejält 2–3 gånger i veckan. Ta i riktigt hårt åtminstone en gång i veckan, till exempel med intervallträning.

• Konditionsträna i första hand, minst 20, helst 30–45 minuter per gång. Att springa i flera timmar är inte bättre för minnet, möjligen sämre, åtminstone på kort sikt. Promenera snabbt om du inte kan springa.

Bara promenader gör att cirkulationen i hjärnan ökar med 20 procent. Cykla, simma eller vad som helst som gör dig andfådd är bra.

• Styrketräning är också stärkande för vissa delar av minnet, men framförallt för att behålla funktion och rörlighet i kroppen.

• Träna på morgonen. Det är bättre för koncentrationen och kreativiteten att effekten håller i sig under dagen.

• Håll ut. Viss effekt på hjärnan får du omedelbart efter första passet. Men för att få full effekt krävs att du tränar regelbundet en längre tid.